Izvor: eKapija | Petak, 01.03.2019.| 10:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Calzedonia uskoro otvara pogon i trening centar u Prijedoru - Na proljeće počinje izgradnja fabrike

Ilustracija (Foto: gnohz/shutterstock.com)
U Gradskoj upravi Prijedor u četvrtak, 28. februara, je izvršena primopredaja objekta nekadašnjeg Tropica u Brezičanima, između ovog domaćeg trgovačkog lanca i italijanske Calzedonie.

Gradonačelnik Milenko Đaković je izrazio zadovoljstvo ovim činom, kojim su, kako je naglasio, stvoreni uslovi da italijanska Calzedonia počne rad Prijedoru.

- Italijanska firma otkupila je ovaj prostor za kćerku firmu Bytres i najavila njegovu skoru rekonstrukciju u trening centar uz jednu proizvodnu liniju za šivenje i pletenje - potvrdio je Đaković.

Istakao je da su riješeni i svi imovinsko-pravni odnosi kad je u pitanju zemljište na Aerodromskom naselju, gdje treba da se gradi proizvodna nova hala za Calzedoniu.

- Dokumentacija u Italiji je završena. Čeka se da se aktivira u našem gradu. Početak radova očekuje se u maju ili junu ove godine. Nakon ove faze, mi ćemo potpisati ugovor o otkupu zemljišta za izgradnju hale na Aerodromskom naselju - poručio je Đaković.

Predstavnik Calzedonie Frančesko Rufoli rekao je da je ovim činom postavljen kamen-temeljac cijelog projekta u Prijedoru.

- Zahvaljujem se gradonačelniku i Gradskoj upravi, jer su nam pomogli u rješavanju svih birokratskih i tehničkih pitanja - rekao je Rufoli.

Pogon u objektu Tropica kao trening centar za prvih šezdesetak ranika trebalo bi da krene najkasnije u prvoj polovini aprila, najavio je Rufoli dodajući da će sa završetkom proizvodne hale na Aerodrskom naselju u prvoj fazi Calzedonia zaposliti oko 700 radnika, a da se nakon toga može očekivati posao i za do 1.500 ljudi.

Marin Čurčić, predstavnik Tropica, zahvalio se gradonačelniku, jer je uspostavio kontakt između ove dvije kompanije. Najavio je da Tropic, koji već zapošljava 150 radnika u gradu na Sani, planira širenje svog lanca u Prijedoru, što će značiti i nova radna mjesta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.