Izvor: Indikator | Petak, 01.03.2019.| 12:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Odgođena odluka o gradnji Bloka 7 TE Tuzla

(Foto: elektroprivreda.ba)
Predstavnički dom Parlamenta FBiH odgodio je za četvrtak, 7. marta, izjašnjavanje o predloženoj odluci o izdavanju garancije Federacije BiH i davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje preduzeća Elektroprivreda BiH kod Izvozno-uvozne banke Kine za Projekat izgradnje Bloka 7 termoelektrane Tuzla.

Odgoda odluke uslijedila je nakon što je Energetska zajednica jugoistočne Evrope ponovo upozorila delegate u Parlamentu FBiH da je garancija za Blok 7 nezakonita, jer nije usklađena sa zakonodavstvom o državnoj pomoći, koju provodi Sekretarijat Energetske zajednice.

Isto upozorenje Sekretarijat Energetske zajednice uputio je parlamentarcima krajem septembra prošle godine, kada se na sličan način pokušala donijeti odluka o odobravanju garancije FBiH na kredit između Elektroprivrede BiH i Izvozno-uvozne banke Narodne Republike Kine za koju se odlukom Vijeća za državnu pomoć BiH od 23. jula 2018. godine tvrdilo da ne predstavlja reprezentativnu državnu pomoć.

Osim toga, nekoliko analiza je pokazalo da će, ukoliko bude izgrađen, Blok 7 Termoelektrane Tuzla vrlo vjerovatno generirati ogromne ekonomske gubitke.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.