Izvor: Nezavisne novine | Petak, 01.03.2019.| 09:19
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tržište Makedonije daleko privrednicima u BiH - Jača ekonomska saradnja očekuje se nakon potpisivanja sporazuma

Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Iako su prostorno i kulturno veoma slične, a istorijski povezane i sa sličnim navikama stanovništva, Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija imaju veoma nizak nivo ekonomske saradnje, gotovo zanemarljiv.

To pokazuju i podaci o spoljnotrgovinskoj razmjeni, koja je u prošloj godini iznosila nepunih 300 mil KM. BiH je u ovu zemlju izvezla robu vrijednu 135 mil KM, dok je uvoz iznosio 163 mil KM.

Kada je izvoz u pitanju, najviše je plasirano prerađevina od mesa (15,43 mil KM), mlijeka (14,82 mil KM) i drveta (10,54 mil KM), dok sa druge strane uvozom dominiraju farmaceutski proizvodi (25,40 mil KM), te proizvodi od gvožđa i čelika (23,38 mil KM).

BiH od svih država nekadašnje Jugoslavije s republikom koja je nedavno promijenila ime, ima ubjedljivo najmanji nivo poslovne saradnje. Skromni rezultati još više čude ako se u obzir uzme i da između dvije zemlje nema otvorenih političkih pitanja, kao ni većih trgovinskih barijera, a članice su i Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Da bi se nešto moglo promijeniti, najavljuju u Savjetu ministara BiH. Na posljednjoj sjednici ministri su utvrdili Prijedlog sporazuma o ekonomskoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije, kojim se jačaju bilateralne veze.

- Zaključivanjem sporazuma dvije države žele ojačati ekonomske veze, te stvoriti mogućnosti za bolju saradnju privrednih subjekata i zajednički pristup trećim tržištima. Intenziviranje ekonomske saradnje bi u konačnici trebalo da doprinese rastu nacionalnih ekonomija i povećanju robne razmjene dviju država - rečeno je u Savjetu ministara.

Za ostvarivanje ovih ciljeva definisane su različite aktivnosti usmjerene na jačanje saradnje vladinih i nevladinih institucija, te kontakata između privrednika i njihovog učešća na međunarodnim izložbama i sajmovima, osnivanje zajedničkih ulaganja, intenziviranje saradnje na međunarodnom nivou u vezi s pitanjima od zajedničkog interesa.

Prijedlog sporazuma s izvještajem o pregovorima biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložen je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Planirano je da ugovor bude potpisan na pet godina.

U Privrednoj komori Republike Srpske kažu kako privrednici do sada nisu pokazivali neki značajniji interes za izvoz na tržište Sjeverne Makedonije.

- Iako je to bila zemlja članica bivše Jugoslavije, ona ipak nije blizu. Naši privrednici su okrenuti zapadnim zemljama, prvenstveno u bližem okruženju poput Slovenije i Austrije. To su ujedno i platežno moćnija tržišta. Potpisivanje sporazuma o ekonomskoj saradnji sigurno može uticati na to da se situacija popravi, a prostora za saradnju ima mnogo - kaže Vladimir Blagojević, portparol Komore.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.