Izvor: Klix | Petak, 01.03.2019.| 08:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prevoz robe između BiH i Latvije od 1. januara 2020. bez dozvola

(Foto: A. and I. Kruk/shutterstock.com)
Postignut je dogovor o ukidanju dozvola za prijevoz robe između Latvije i Bosne i Hercegovine od 1. januara 2020. godine. To znači da će tranzitni i međunarodni teretni saobraćaj biti oslobođen bilo kakvih dozvola.

Sastanak Zajedničke komisije Latvije i Bosne i Hercegovine održan je u Rigi 26. i 27. februara, prenose latvijski mediji.

Sudionici sastanka razgovarali su o temama vezanim za međunarodni teretni saobraćaj. U cilju njegovog poboljšanja Bosna i Hercegovina je predložila ukidanje režima dozvola za zajednički teretni saobraćaj, jer je prethodno uskladila svoje zakonodavstvo sa zahtjevima Evropske unije.

- Na osnovu Sporazuma o međunarodnom drumskom prevozu robe, koji su 31. oktobra 2013. godine potpisali Vlada Republike Latvije i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, zajednički odbor je pristao na puštanje uzajamnog prevoza robe. Osim toga odbor se složio o dozvoli za početne kvote za cestovni prijevoz do i iz trećih zemalja u 2020. godini. Kao rezultat toga, latvijski prijevoznici će dobiti stotinu takvih dozvola iz Bosne i Hercegovine do 2020. godine - objasnili su iz Ministarstva prometa BiH.

Tokom sastanka, delegacije su razmijenile informacije o razvoju trgovine i teretnog transporta između dvije zemlje, temama o putničkom i teretnom prevozu, koordiniranim kvotama za dozvolu za 2019. i početnim kvotama za 2020. Obje strane su razmijenile informacije o korištenju putarine i kontroli saobraćaja.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.