Izvor: Glas Srpske | Petak, 01.03.2019.| 12:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS i Srbija zajedno grade i HE Buk Bijela

Ilustracija (Foto: Sky Light Pictures/shutterstock.com)
Osim što će RS i Srbija zajednički graditi hidroelektrane Foča i Paunci na području opštine Foča, gradiće se i hidroelektrana Buk Bijela.

Na sednici Energetskog komiteta Republike Srbije i Republike Srpske, zaključeno je da će izgradnja ovih objekata, čija će snaga iznositi preko 180 megavata, podjednako doprinijeti energetskoj stabilnosti Srbije i Republike Srpske, rekao je ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Šestoj sjednici Energetskog komiteta Republike Srbije i Republike Srpske predsjedavali su ministri Aleksandar Antić i ministar energetike Republike Srpske Petar Đokić, a ona je održana uoči zajedničke sjednice dvije Vlade u Beogradu.

- Napravili smo presjek stanja svih zajedničkih aktivnosti i predsjednicima vlada ćemo izložiti sve korake koje smo preduzeli u proteklom periodu, a tiču se projekata od strateškog značaja za obje strane - iskorišćavanja potencijala na gornjem toku rijeke Drine - rekao je Antić.

Snabdijevanje gasom RS

Na sjednici Energetskog komiteta je bilo riječi i o mogućnostima snabdijevanja gasom Republike Srpske, kao i rješavanju imovinskih pitanja između dva gasna preduzeća.

Đokić je rekao da je Srbija u procesu razvoja velikih gasnih projekata i naveo da će u budućnosti moći da pruži podršku Republici Srpskoj kada je u pitanju izgradnja gasne infrastrukture i sigurnost snabdijevanja gasom.

- U tom smislu, značajno je što će 11. marta u Banjaluci biti potpisan Ugovor o rješavanju imovinsko-pravnih odnosa između kompanija Gaspromet Pale i Srbijagasa, čime će biti razriješeno otvoreno pitanje i problem koji traje već duže od 20 godina - rekao je Đokić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.