Izvor: Indikator | Četvrtak, 28.02.2019.| 15:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prva isplata povjeriocama Postbank BH četiri godine nakon pokretanja stečaja

Ilustracija
Ilustracija (Foto: SFIO CRACHO/shutterstock.com)
Četiri godine nakon proglašenja stečaja, povjerioci Postbank BH Poštanska banka d.d. Sarajevo naplatit će prva sredstva.

Stečajni sudija Općinskog suda u Sarajevu Hakija Zajmović objavio je kako je za prvu djelimičnu diobu na raspolaganju 2 mil KM. Zbir potraživanja za prvu djelimičnu diobu i to za II, III, V, VI isplatni red iznosi ukupno 1.143.835 KM. Povjerioci će moći naplatiti potraživanja nakon što prođe žalbeni rok, izvještava Indikator.ba.

Postbank BH Poštanska banka otišla je u stečaj u martu 2015. Banka je godinama bila u problemima, pa je u njoj dva puta, 2003. i 2010. godine, uvođena privremena uprava zbog neispunjavanja zakonskih uslova za potrebnim minimumom kapitala, a drugi put je to urađeno na zahtjev Vlade Federacije BiH nakon što je kompletna uprava odstupila.

Kasniji pokušaji spašavanja nisu uspjeli, a sudbina banke zapečaćena je nakon što švicarski FAM Funds, koji je na osnovu javnog poziva za dokapitalizaciju trebao preuzeti banku, nije dobio potrebnu licencu za rad.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.