NavMenu

UKC RS planira uvođenje postupka vantjelesne oplodnje - Ljekari edukovani i spremni

Izvor: Glas Srpske Petak, 01.03.2019. 07:50
Komentari
Podeli

(Foto: megaflopp/shutterstock)
Parovi koji se bore sa sterilitetom u RS uskoro bi mogli dobiti priliku da postupak vantjelesne oplodnje obave u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS, koji je već preduzeo prve korake za uvođenje ove procedure.

Generalni direktor UKC RS Vlado Đajić rekao je da je Vlada Srpske imenovala Odbor za poboljšanje nataliteta, koji predano radi na projektu kojim se planira uvođenje postupka vantjelesne oplodnje u UKC-u.

On je naveo da za sada nije poznato kada će te procedure otpočeti, jer je riječ o velikom projektu za koji je potrebno sprovesti niz procedura.

- Treba da napravimo plan šta je potrebno od opreme, da raspišemo međunarodni tender i obezbijedimo sredstva. Najvažnije je da smo od rukovodstva Srpske dobili podršku i da su svi zainteresovani da taj proces završimo na najbolji mogući način i u što kraćem roku. Imamo ljekare koji su spremni i edukovani - rekao je Đajić.

On je dodao da je ove sedmice u posjetu UKC-u stigao ugledni ljekar s univerzitetske klinike AKH u Beču Peter Frigo, koji će biti saradnik na projektu uvođenja postupka vantjelesne oplodnje.

- Frigo je obišao prostorije naše ginekologije i iznio svoje sugestije i prijedloge u kom pravcu treba da se razvijamo - rekao je Đajić.

Dodao je da UKC sa pomenutom klinikom u Beču od februara prošle godine sprovodi kontinuiranu medicinsku edukaciju ljekara na način da svaki mjesec iz Banjaluke odlaze dva ljekara u prestonicu Austrije.

- Primjetan je veliki napredak UKC-a otkako imamo saradnju sa klinikom u Beču. Naši ljekari koji su bili na edukaciji već uvode nove terapijske i dijagnostičke metode. Hvala Frigu u ime zaposlenih i naših pacijenata, jer je dao veliki doprinos našoj zdravstvenoj ustanovi - rekao je Đajić.

Zadovoljstvo zbog razmjene medicinskog kadra izrazio je i Frigo, koji je koordinator saradnje dviju pomenutih zdravstvenih ustanova. Dodao je da je za godinu dana više od 20 ljekara UKC-a bilo na edukaciji u Beču, te da se uspješna saradnja ogleda i u predavanjima koje on drži u Banjaluci, kao i da austrijski ljekari dolaze u grad na Vrbasu s ciljem razmjene stručnjaka.

- Započeli smo i naučni program, a nakon toga slijede međunarodne multicentrične studije koje ćemo raditi zajedno - rekao je Frigo, koji je specijalista ginekologije i supspecijalista endokrinologije, te profesor na Medicinskom univerzitetu u Beču.

Parovi koji se bore sa sterilitetom postupak vantjelesne oplodnje u Srpskoj mogu za sada obaviti samo u klinici Medico S.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.