NavMenu

Elektroprivreda BiH završila 2018. sa 52,4 mil KM neto dobiti

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.02.2019. 15:39
Komentari
Podeli

(Foto: Authentic travel/shutterstock.com)
U prošloj godini Elektroprivreda BiH je ostvarila ukupan prihod u iznosu 1,6 mlrd KM. Dobit prije oporezivanja iznosila je 61,42 mil KM, a neto dobit 52,38 mil KM, što je višestruko povećanje u odnosu na planirani iznos dobiti (15,91 mil KM), navedeno je u saopštenju EP BiH.

U odnosu na 2017. godinu finansijski rezultat je bolji za oko 60 mil KM, pri čemu su troškovi i rashodi smanjeni za više od 155 mil KM u odnosu na 2017. godinu. Tokom 2018. godine, broj krajnjih kupaca je povećan za više od 8.000, a kupci su uredno snabdijevani električnom energijom.

Elektroprivreda BiH je 2018. godine proizvela 7.245 GWh električne energije. Povećanju proizvodnje za 3,4% u odnosu na 2017. godinu prvenstveno je doprinijela veoma povoljna hidrološka situacija u nekoliko prvih mjeseci u godini. Učešće hidroelektrana u ukupnoj proizvodnji električne energije bilo je 22%, što je više od planiranog i učešća ostvarenog u toku 2017. godine.

Realizovana su ulaganja u vrijednosti više od 70 mil KM u vlastite djelatnosti i dokapitalizaciju ZD rudnika uglja. Osim toga, isplaćena je dividenda vlasnicima iz dobiti ostvarene u ranijem periodu po Odluci Skupštine Društva u iznosu 69,7 mil KM.

Poslovanje Elektroprivrede BiH u prošloj godini karakteriše i aktivno učešće na regionalnom tržištu električne energije i tržištu pomoćnih usluga u BiH, nastavak trenda smanjenja distributivnih gubitaka, davanje podrške rudnicima za održanje likvidnosti, značajni razvojni koraci u elektromobilnosti kao potencijalnom novom biznisu za EP BiH, a ostvareno je i učešće u više projekata finansiranih iz EU fondova, navodi se u saopštenju.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.