Izvor: Klix | Četvrtak, 28.02.2019.| 09:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Švajcarska ima najveće rezerve zlata i deviza u Evropi - BiH na 27. mjestu

Ilustracija (Foto: stockernumber2/shutterstock.com)
Najveće rezerve zlata i deviza u Evropi ima Švicarska, a Bosna i Hercegovina smjestila se iznad 15 evropskih zemalja, podaci su referentnog izvora The World Factbook koji djeluje pri američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji.

Na mapi su prikazane rezerve deviza i zlata, izražene u dolarima, u svim evropskim zemljama, a koje su na raspolaganju centralnoj monetarnoj vlasti za korištenje u ispunjavanju platnobilansnih potreba zemlje.

Prema ovoj mapi, rezerve zlata i deviza u Švicarskoj iznose 679,3 mlrd USD. Na drugom mjestu je Rusija sa rezervama zlata i deviza u vrijednosti od 418,5 mlrd USD, a na trećem mjestu Njemačka sa rezervama deviza i zlata u vrijednosti od 185,3 mlrd USD.

Rezervi zlata i deviza u vrijednosti između stotinu i dvije stotine milijardi dolara imaju i Češka, Francuska, Italija, Velika Britanija, Poljska i Turska.

Bosna i Hercegovina smjestila se odmah poslije Irske sa rezervama zlata i deviza u vrijednosti od 5,3 mlrd USD.

Kada je riječ o zemljama regije, Hrvatska je iznad BiH na ovoj mapi sa rezervama od 15,5 mlrd USD, te Srbija čije rezerve zlata i deviza iznose 10,7 mlrd USD.

Na posljednjem mjestu mape The World Factbook smjestila se Estonija sa rezervama od 389 mil USD, a odmah iznad nje je Crna Gora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.