Izvor: Indikator | Četvrtak, 28.02.2019.| 08:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Od januara 2020. novi obračun Euribora?

Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Referentna kamatna stopa Euribor uskoro neće biti u obliku u kojem je poznajemo.

Kako bi se odgovorilo na zabrinutost zbog pouzdanosti i robusnosti referentnih vrijednosti, Odbor za finansijsku stabilnost (FSB) još je 2014. preporučio razvoj alternativne referentne stope bez rizika (RFR), a ova reforma blizu je svog okončanja.

Radna grupa za izradu bezrizične referentne kamatne stope u zoni eura preporučila je još 2017. uvođenje kratkoročnog tečaja eura (ESTER) koji odražava prekonoćne veleprodajne troškove zaduživanja banaka u eurozoni.

Nakon dvije javne rasprave o obilježjima ovog mjerila, objavljena je konačna metodologija za ESTER, koja je publikovana u junu 2018. godine, a od oktobra 2019. vrijednost ESTER kamatne stope biće objavljivana dnevno. ESTER će služiti kao referentna stopa bez rizika koja će zamijeniti EONIA (sadašnju prekonoćnu stopu).

Glavne tačke kritika kamatnih stopa EONIA/EURIBOR-a bile su da se temelje na panel-istraživanju (s opadajućim brojem sudionika) te stoga nisu reprezentativne i sklone su manipulaciji. ESTER pokazuje mnoge poželjne karakteristike, a to je da je poduprt širokom bazom i stabilnim obimom transakcija, ima dobru zastupljenost eurozone i zastupanje gotovo bezrizičnih troškova zaduživanja banaka, pokazuje visoku stabilnost i minimalne mogućnosti za manipulaciju tržištem.

Povodom ove reforme velik je pritisak na tržišne sudionike, jer je konačni datum prijelaza za EONIA/EURIBOR januar 2020.

Rasprava o produženju prijelaznih razdoblja je u toku, ali još nije dogovorena.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.