Izvor: eKapija | Četvrtak, 28.02.2019.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vina sa hercegovačkim karakterom - Trebinjska porodica Runjevac planira uvesti nove etikete

Priča o proizvodnji vina Demanie vinarije Runjevac iz Trebinja počinje još davne 1875. godine kada je austrijski vicekonzul Vuk Vrčević dolazio u posjetu tom gradu. Vinove sorte koje je tada donio u Trebinje dospjele su i u porodicu Runjevac. Ostale su sačuvane, kasnije i kalemljene, da bi ih danas porodica Runjevac pretočila u najfinija vina. Glavnu riječ u vinariji vodi Jovo Runjevac, a pomažu mu tri kćerke. Sorte koje je donio austrijski vicekonzul presađene su u nove moderne špalire 1968. godine i sačuvane do danas.

Proizvodnju vina su povećali sadnjom novih vinograda 1980. godine, zatim 1990, 2000. i 2010. godine. Danas su u njihovim vinogradima zastupljene sorte kadarun, surac, plavac, vranac, župljanka, bijeli kadarun, crni kadarun, šardone, žilavka, smederevka i italijanski rizling.

- Vinograd ima 8.000 čokota vinove loze, a proizvede 10.000 litara vina godišnje. Vina obiluju jačinom, hercegovačkim karakterom i spektrom neobičnih voćnih ukusa. Prave kupaže vina odabrane su da svako pronađe ukus koji želi - kaže za eKapiju Vedrana Runjevac tokom izlaganja svojih vina na ovogodišnjem sajmu turizma u Begradu, na zajedničkom štandu sa ostalim vinarima iz RS, a koje je podržalo Predstavništvo RS u Beogradu.

Crna vina su, kaže, kupaže sorti kadarun, surac, plavac i vranac. Obiluju jačinom i spadaju u tamna suva crna vina. Karakteriše ih spektar neobičnih voćnih tonova.

- Bijela vina napravljena su kao kupaža žilavke, župljanke, italijanskog rizlinga, sivi pinot smederevke i bijelog kadaruna. Vinom dominira voćna nota sa snažnim bukeom. Sivi pinot mu daje kristalnu žućkastu boju.

Vina Runjevac se sa plasiraju na tržištu BiH i Crne Gore, a u planu je širenje na Srbiju i Evropu.

- Berba 2018. godine je okarakterisana kao rodna, vinogradi su bili okupani suncem, a grožđe je dostiglo pravu zrelost i punoću pretočenu u flaše bijelog i crnog vina Demanie.

Vinarija Runjevac je dobila priznanje spisateljice Avery Stonich koja objavljuje za National Geographic kao mali vinski podrum koji odiše ljubavlju i gdje se mogu degustirati kvalitetna domaća vina.

- U planu je proširenje kapaciteta i sadnja novih sadnica. Želimo obogatiti naše vinograde i roze vinima. Želimo spojiti eleganciju i tradiciju i plasirati novu etiketu Tri kćerke - rekla je za eKapiju Vedrana Runjevac.

T.B.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.