Izvor: eKapija | Srijeda, 27.02.2019.| 10:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uskoro prva samouslužna apoteka u općini Stari grad

Ilustracija (Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)
Apoteka Stari Grad, u neposrednoj blizini Katedrale, uskoro će biti preuređena u samouslužnu apoteku i bit će prva takve vrste na prostoru ove općine. Općina Stari Grad dat će saglasnosti i potrebne dozvole za ove radove, s obzirom da se radi o općinskom poslovnom prostoru, a preuređenje će izvesti JU Apoteke Sarajevo, zakupci poslovnog prostora. Radovi počinju sljedeće sedmice, a rok za završetak je 105 dana, saopćeno je na sajtu Općine.

Ovaj objekat nalazi se na Trgu fra Grge Martića, a zbog dotrajalog enterijera i potrebe za uvođenjem novih tehnologija u procesu izdavanja i prodaje lijekova i drugih preparata, izvršit će se reorganizacija prostora: podrumskih prostorija, prizemlja i galerije. Prodajni prostor će se opremiti otvorenim i zatvorenim policama, a sistem naplate vršit će se u vidu više kasa ravnomjerno raspoređenih u prodajnom dijelu. Investitor će u ove radove uložiti 800.000 KM čime će se dobiti moderan i funkcionalan prostor u samom srcu grada i najprometnijoj lokaciji.

Preteču modernih apoteka u Sarajevu su predstavljali atarski dućani tj. biljne apoteke. Prvu apoteku u Sarajevu otvorio je Eduard Pleyel 1877. godine, a 1949. godine sve privatne apoteke postaju državna svojina sa samostalnim finansiranjem.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.