Izvor: eKapija | Srijeda, 27.02.2019.| 08:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Podgorici otvorena kancelarija Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana

(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Kancelarija Generalnog sekretara Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana svečano je otvorena juče, 26. februara, u prostorijama Privredne komore Crne Gore.

Kancelariju su svečano otvorili ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i predsjednik Upravnog odbora KIF-a i PK Srbije Marko Čadež‚ u prisustvu predstavnika privrednih komora Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, te generalnog sekretara KIF-a Safeta Gerxhaliua i crnogorskih kompanija.

Događaju je ispred Vanjskotrgovinsk komore Bosne i Hercegovine predstavljao potpredsjednik Ahmet Egrlić koji je ujedno i član Upravnog odbora KIF-a.

Sekulić je izrazila zadovoljstvo što će centar djelovanja Komorskog investicionog foruma biti u Podgorici, kao i nadu da će se kroz komunikaciju sa privredom dolaziti do boljih rješenja i povećanja konkurentnosti investicionog ambijenta i generalno ekonomije. Prema njenim riječima, u važnim regionalnim inicijativama čija realizacija predstoji mora se jače čuti glas privrede.

Predsjednik UO KIF Čadež podsjetio je da ova asocijacija predstavlja 350.000 kompanija koje očekuju veću korist od regionalne ekonomske saradnje.

Namjera KIF-a je da bude promoter Zapadnog Balkana kao jedinstvene investicione destinacije. KIF je napravio elektronsku platformu za investiranje u cijeli region, u koju je uključena sva pravna regulativa i informacije potrebne za pronalaženje poslovnih partnera i grinfild projekte. U prvoj polovini godine biće organizovana promocija ovog portala u saradnji sa Financial Times-om.

Još od svog osnivanja Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana je prepoznat kao najadekvatniji okvir za davanje doprinosa unapređenju povezanosti u Regionu, ekonomskom prosperitetu i evropskom putu Regiona u cjelini. Suštinski cilj ove asocijacije je da se udruženim komorskim djelovanjem, saradnjom i usaglašavanjem aktivnosti, stavi fokus na razvoj konkurentosti privreda Regiona.

Nakon otvaranja Kancelarije Generalnog sekretarijata u Trstu, prepoznata je potreba za postojanjem sjedišta i unutar regiona, kako zbog bolje dostupnosti jednog broja raspoloživih fondova za zemlje koje nisu članice EU, tako i zbog snažnijeg uključivanja poslovne zajednice regiona u različite aktivnosti KIF-a.

KIF će uskoro početi realizaciju projekta koji je odobrila Evropska komisija, a čija je vrijednost 2,5 mil EUR. Takođe, u najavi je odobravanje granta od oko 50 mil EUR, koji bi preko KfW-a, te ove Kancelarije bio plasiran regionu sa ciljem unapređenja obrazovnog sistema koji će stvarati kadar u skladu sa potrebama tržišta rada.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.