NavMenu

Poslovna zajednica RS zadovoljna dosadašnjim mjerama Vlade za ublažavanje efekata globalne ekonomske krize: Privredi treba dodatna pomoć

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 18.06.2009. 09:17
Komentari
Podeli

Primjena paketa mjera Vlade RS za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize dala je veoma pozitivne rezultate, ali je poslovnoj zajednici u novonastalim okolnostima potrebno još pomoći, izjavio je 17.06.2009. godine Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS.

Vladine mjere za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na RS juče su razmatrane na posebnoj sjednici Skupštine Privredne komore RS. Đurić je nakon sjednice izjavio da su mjere za sada najsnažnije efekte imale u vidu subvencioniranja sektora kožarsko-tekstilne industrije, obezbjeđenja nafte i đubriva za proljećnu sjetvu, reprograma plaćanja struje, povećanja obima javnih radova, te stavljanja akcenta na domaće proizvode.

Novi zahtjevi poslovne zajednice upućeni Vladi RS najvećim dijelom su bazirani na refinansiranje kreditnih obaveza preduzeća u slučajevima gdje je to najhitnije, što bi olakšalo njihovo poslovanje.

Premijer RS Milorad Dodik rekao je da poslovna zajednica RS trenutno posjeduje najoptimalnije uslove za privređivanja u regionu i kao primjer naveo da je struja dvostruko jeftinija u odnosu na FBiH. Dodik je dodao da privrednici mogu očekivati stvaranje povoljnijih uslova za poslovanje, ali da to znači i da moraju izvršiti svoje obaveze prema radnicima i državi.

"RS ima kumulativni rast fizičkog obima proizvodnje od 17 odsto i on nije isključivo vezan za Rafineriju nafte, nego i za druge grane privređivanja", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je RS zabilježila rast i u sektoru hemijske industrije, saobraćaju, proizvodnji električne energije, a da je registrovan pad u metalskoj industriji od 40 odsto i u drvoprerađivačkoj industriji od 50 procenata.

"Banke su rigorozno postavile uslove kreditiranja, smanjile plasmane i limitirale ih na milion evra, što dovodi privrednike u situaciju da nemaju dovoljno likvidnih sredstava. Vlada u ovom trenutku razmišlja kako povećati likvidnost privrede i u narednom periodu će biti sagledano da li je to način prestrukturiranja depozita banaka", rekao je Dodik.

On je dodao da će Narodna skupština RS u avgustu razmotriti izvještaj o efektima sprovođenja Vladinih mjera za ublažavanje efekata globalne ekonomske krize za prvih šest mjeseci ove godine.

Iz Privredne komore RS su najavili da će sjednice, na kojima će osim privrednika biti prisutni i predstavnici vlasti, od sada biti održavane jedom mjesečno.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.