NavMenu

Zbog njemačkih viza ugroženo 2.000 radnih mjesta - Privrednici podržali sistem izdvajanja detaširanih radnika od ostalih aplikanata

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 26.02.2019. 14:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: CoolKengzz/shutterstock.com)Ilustracija
Privredna komora FBiH poslala je pismo na adrese najviših predstavnika vlasti u BiH kako bi oni svojim ovlaštenjima pružili podršku u rješavanju gorućeg problema s kojim se već dvije godine suočava građevinski sektor BiH u Njemačkoj, a to je predugo čekanje na vize za detaširane radnike.

Pismo je poslato na adresu članova Predsjedništva BiH, te Denisu Zvizdiću, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, Mirku Šaroviću, ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Igoru Crnatku, ministru spoljnih poslova BiH, kao i Privrednoj komori RS, kako bi zajedno preduzeli određene korake.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH, kaže da je problem isključivo do procedure koje se drži Ambasada Njemačke.

- Očekujem veliku borbu. Već dvije godine upozoravamo na ovo i sve je teža i teža situacija, te se mora reagovati u narednom periodu. Iz sistema bi trebalo da se razdvoje detaširani radnici od ostalih koji apliciraju za vize. Takav model za uspješno rješavanje problema termina za vize već je primijenjen u Srbiji. Dakle, potrebno je isto primijeniti i u BiH. Komorski sistem je jedinstven u stavu da se preuzme ovaj model i tako efikasno riješi problem - ističe Jašarspahić.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS, istakao je da se u prijedlogu koji su izradile entitetske komore u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH, i u pisanoj formi dostavile nadležnim Ministarstvima na nivou BiH (MVTEO, MIP), predviđa rješavanje ulaznih viza u roku od pet dana od dana predaje kompletirane dokumentacije. Ova inicijativa, podvlači, još nije dala željene rezultate.

Jašarspahić i Petrović naglasili su da se trenutno na termin za vize čeka po nekoliko mjeseci, a da se ranije čekalo do 15 dana, te da se tehničkim preprekama ne može opravdati gubitak 2.000 postojećih, međudržavnim sporazumom osiguranih radnih mjesta.

- Takva situacija ne odgovara ni njemačkim poslodavcima, jer tako gube ugovore s kompanijama koje su se dosad pokazale kao efikasne. Sa žaljenjem moramo konstatovati da je ova administrativna barijera onemogućila realiziranje međudržavnog sporazuma kojim je garantovano pravo na rad 2.000 radnika u Njemačkoj. U prethodne dvije detašmanske godine, zbog ovih problema oko 350 radnih mjesta je izgubljeno, a u narednim godinama se očekuje dalji pad korištenja odobrene kvote - navodi Jašarspahić.

On ističe da analize pokazuju da privrednici rješenje za ovaj problem pronalaze u izmještanju firmi izvan BiH, a da građevinari koriste mogućnost pojedinačnih odlazaka i zapošljavanja kod njemačkog poslodavca.

Petrović je rekao da je činjenica da, kako u RS, tako i u kompletnoj BiH, nije realizovan znatan broj detašmana u detašmanskoj 2017/2018. godini.

- Ako bismo posmatrali mjesečni nivo, to je oko 300 detašmana - istakao je Petrović, koji podsjeća da je obrazloženje Odjela za vize Ambasade SR Njemačke u BiH da zbog velikih gužvi nisu u prilici u traženom roku izdati ulazne vize privrednim društvima koja posluju na osnovu Sporazuma o detašmanu.


- Ovo je problem koji direktno utiče na sklapanje ugovora naših firmi s njemačkim partnerom, jer njemačka strana traži brz početak realizacije ugovora u roku od oko 30 dana, što je u ovakvim uslovima dobijanja ulaznih viza nemoguće. Takođe, direktno utiče i na sprovođenje međudržavnog sporazuma, a samim tim i na 2.000 radnih mjesta u BiH - kaže Petrović.

Prema njegovim riječima, prihodi ostvareni po ovom osnovu u RS su oko 35 mil EUR, a oko 80% ovih sredstava po raznim osnovama godišnje se slije u RS.

Na nivou kompletne BiH prihodi dostižu oko 100 mil EUR.

Sabina Jakupović, izvršna direktorica Chenco Sarajevo, firme koja se bavi hidroizolacijom, a ujedno i direktorica predstavništva te firme u Njemačkoj, kaže da se trenutno s ovim problemom susreću sve firme iz BiH koje imaju detaširane radnike.

- Stavljeni smo da na termine čekamo izuzetno dugo. Imamo ugovore koje smo potpisali, a nema termina da se radnicima izvade vize - rekla je Jakupović.

Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova BiH, međutim kaže da su ovo pitanja koja su isključivo u nadležnosti institucija Njemačke i njemačke ambasade u BiH.

- O tome je zadnjih godina razgovarano s našim partnerima iz Njemačke i oni znaju za taj problem, ali to je zapravo materija na koju mi ne možemo uticati - rekao je Crnadak.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.