NavMenu

Energetska zajednica traži da se odgodi glasanje o nezakonitoj garanciji za Blok 7 TE Tuzla

Izvor: eKapija Utorak, 26.02.2019. 15:42
Komentari
Podeli
(Foto: elektroprivreda.ba)
Energetska zajednica je ponovo upozorila delegate u Parlamentu FBiH da ne odobravaju nezakonitu garanciju za kreditno zaduženje za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Parlament FBiH planira, na 1. sjednici zakazanoj za četvrtak, 28. februara, da odobri garanciju za kredit od 614 mil EUR za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Ova odluka se planira usvojiti uprkos istrazi o njenoj usklađenosti sa zakonodavstvom o državnoj pomoći, koju trenutno provodi Sekretarijat Energetske zajednica, prenosi Tip.ba.

Isto upozorenje je Sekretarijat Energetske zajednice uputio parlamentarcima krajem septembra prošle godine, kada se na sličan način pokušala donijeti ishitrena odluka o odobravanju garancije Federacije BiH na kredit između Elektroprivrede BiH i Izvozno-uvozne banke Narodne Republike Kine za koju se odlukom Vijeća za državnu pomoć BiH od 23. jula 2018. godine, tvrdilo da ne predstavlja reprezentativnu državnu pomoć.

- Energetska zajednica je izdala jasno upozorenje da će BiH, ukoliko odobri ovu garanciju, prekršiti preuzete obaveze iz Sporazuma o Energetskoj zajednici kao i zakone EU. Ako zemlja ozbiljno razmišlja o svojoj evropskoj budućnosti, ovo upozorenje mora biti ozbiljno shvaćeno - izjavila je Pippa Gallop iz CEE Bankwatch mreže.

Osim toga, nekoliko analiza je pokazalo da će, ukoliko bude izgrađen, Blok 7 Termoelektrane Tuzla vrlo vjerojatno generirati ogromne ekonomske gubitke. Te analize bi FBiH parlamentarci trebali ozbiljno razmotriti prije glasanja o podršci ovom projektu.

Sekretarijat trenutno analizira usklađenost garancije sa pravilima o državnoj pomoći sadržanim u Sporazumu o Energetskoj zajednici. Sa ovim procesom su upoznati, Ministarstvo finansija FBiH, Elektroprivreda BiH i Vijeće za državnu pomoć. Pošto su u Sekretarijatu procijenili da je vrlo izvjesno da garancija predstavlja državnu pomoć, angažovali su i nezavisnu pravnu firmu da provjeri njihove preliminarne nalaze.


- Upotreba javnog novca za podršku projektima koji bi građane BiH izložili desetljećima zagađenja je neprihvatljiva, posebno kada najvjerovatnije nije u skladu sa zakonom - rekao je Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle.

Dodao je da ovo nije samo pitanje usklađenosti sa zakonskim propisima, nego i suočavanje sa realnošću tranzicije energetskog sektora sa fosilnih goriva na čiste energije.

- Naši parlamentarci ne smiju donositi ključne odluke koje mogu imati dugoročne negativne posljedice na građane BiH samo na osnovu dnevno političkih potreba pojedinih grupacija - zaključio je Žiško, prenio je Tip.ba.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Za razvoj industrije u RS do 2026. više od 350 mil KM - Skoro polovina novca biće obezbijeđena iz budžeta

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku kojom se usvaja Akcioni plan za sprovođenje Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2024-2026. godina, koji je izrađen je u saradnji sa nadležnim ministarstvima/institucijama Republike Srpske. Akcionim planom razrađena je okvirna dinamika realizacije mjera, projekata i aktivnosti za sprovođenje Strategije u periodu 2024. do 2026. godina, sa okvirnim finansijskim sredstvima za

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

17.04.2024.  |  Vijesti

19.04.2024.  |  Finansije

Devizne rezerve povećane za 664,9 mil KM

19.04.2024.  |  Finansije

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.