Izvor: Klix | Utorak, 26.02.2019.| 09:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Inovativni lijekovi uskoro dostupniji u BiH

(Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)
Ulaskom u Evropsku federaciju farmaceutske industrije Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH (UIPL) garantira da će lijekovi biti sigurni za upotrebu i brže dostupni na tržištu.

- Naš zadatak je da dovedemo inovativne lijekove. U velikoj mjeri posjedujemo regulativu koja je u skladu zakonskim postavkama tržišta lijekova u Evropskoj uniji. Također, ovo članstvo dokazuje da vrijedi dovesti inovativne kompanije čiji je zadatak da budu usmjereni ka unapređenju i očuvanja zdravlja ljudi kroz inovacije - kazala je direktorica Udruženja Ana Petrović na jučerašnjoj press konferenciji u Sarajevu.

U prosjeku na takve lijekove se čekalo i do deset godina, a danas se to svelo na dvije do tri godine.

- Sa inovativnim lijekom pacijentima se omogućava duži život. Radi toga naš izazov je da razvijamo partnerstvo sa nadležnim institucijama iz oblasti zdravstva - rekao je predsjednik Upravnog odbora UIPL Damir Babić.

Predsjednik Ljekarske komore Federacije BiH Harun Drljević potvrdio je da će sa članstvom ovog udruženja u Evropsku federaciju farmaceutske industrije biti osigurana transparentnost načina utroška novca i dolaska lijeka do pacijenta.

Objavljivat će se podaci o donacijama zdravstvenim organizacijama, naknadama za usluge zdravstvenih radnika i slično.

- Zahvaljujući tome imat ćemo poboljšan pristup lijekovima za korisnike zdravstvenog sistema - poručio je Drljević.

Udruženje inovativnih proizvođača lijekova u BiH okuplja 12 inovativnih proizvođača lijekova prisutnih na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Od osnivanja 2013. djeluje s ciljem da svi pacijenti imaju brz i transparentan pristup najboljim lijekovima i najsigurnijim terapijskim modelima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.