Izvor: Dnevni avaz | Utorak, 26.02.2019.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Korak bliže izgradnji pogona namjenske industrije u Bihaću - U planu proizvodnja municije, granata i upaljača

(Foto: konecny/shutterstock.com)
Nakon što je i Dom naroda jednoglasno odlučio da rebalansom ovogodišnjeg budžeta budu izdvojena 2 mil KM za pokretanje pogona namjenske industrije u Bihaću, stvorene su prve pretpostavke za realizaciju ovog velikog projekta u Krajini.

Meho Rekić, inicijator ideje da u gradu na Uni bude otvoren pogon Tehničko-remontnog zavoda (TRZ), rekao je da se čeka da ovaj zaključak bude što prije realiziran kako bi već ove godine uspostavili administrativni centar koji bi osigurao pravno-tehničke uvjete za pokretanje namjenske industrije u Bihaću.

Plan je, prema Rekiću, da proizvodnja bude pokrenuta u jednoj od nekadašnjih kasarni bivše JNA na području bihaćke općine, koje imaju svu infrastrukturu i predispozicije za otvaranje pogona namjenske industrije.

U igri je i prostor nekadašnjeg preduzeća Krajinametal u Bihaću.

– Posebno je važno što Krajišnici imaju znanje i iskustvo u ovoj grani industrije i spremni su ih staviti u službu novog projekta. Među njima je i Aladin Ferizović iz poznate bihaćke porodice inovatora koja je u ratu dala značajan doprinos namjenskoj proizvodnji, ali i njenom razvoju. Već smo od Ferizovića dobili dosta dokumentacije i neka inovativna rješenja koja su patentirana u Zagrebu – naglašava Rekić.

On smatra da će, nakon što novac za ove namjene bude operativan, biti potrebno godinu, najviše dvije da bude realiziran kompletan plan uspostave proizvodnje.

– Počeli bismo s proizvodima koju su naši krajiški stručnjaci već razvili i za početak bismo krenuli s proizvodnjom upaljača, specijalne municije za mali i za veliki kalibar, zatim granata i svega ostalog što tržište bude tražilo – pojašnjava Rekić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.