Izvor: gradjevinarstvo.rs | Utorak, 26.02.2019.| 09:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

VELUX dodijelio regionalne arhitektonske nagrade za svjetlosna rješenja u prostoru

Prvi regionalni VELUX arhitektonski konkurs "Bringing light to life" 2018, sa fokusom na projekte sa dnevnom svjetlošću kroz krovove, završen je gala ceremonijom na kojoj su proglašeni dobitnici nagrada.

Dodjeli nagrada koja se održala u hotelu Arena di Serdica u Sofiji, prisustvovalo je više od 120 arhitekata iz Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije.

Internacionalni stil u arhitekturi je odavno postao dio dizajna zgrada širom svijeta, međutim, lokalne tradicije su i dalje prepoznatljive i jasno izražene.

Područje Balkana posebno obiluje raznolikim stilom, istorijom i karakterom. Djeljenje dobrih primjera iz prakse i promovisanje arhitekture koja ima vrednost su primarni ciljevi ovog konkursa. Svjetlost je nepromjenljivi i vitalan dio života svakog čoveka, kao i arhitekture zgrada, i neophodno je posvetiti tome više pažnje, kao i zdravoj unutrašnjoj klimi i prirodnom svjetlu u prostorijama.

Na ovogodišnji konkurs stigle su 42 prijave arhitektonskih biroa, sa ukupno 52 projekta podijeljena u dvije kategorije: Porodične kuće i Stambene i javne zgrade.

U kategoriji "Porodične kuće" učestvovalo je 27 projekata, koji su se istakli modernističkim i inovativnim idejama, ukombinovanim sa lokalnom tradicijom i stilom. U kompleksnosti konstrukcije projekata, arhitekte su iskoristile više svjetla i svježeg vazduha kroz krov, kako bi materijalizovali viziju boljeg životnog okruženja. Pobjednik u kategoriji "Porodične kuće" je "Weekend Chalet", Srbija, arhitekte: Uroš Maksimović i Marina Vasić.

U kategoriji "Stambene i javne zgrade" učestvovalo je 30 projekata koji su iako različiti po funkciji, na inspirativan način tretirali prirodno osvjetljenje prostora. Pobjednik u kategoriji "Stambene i javne zgrade" je "Office space for a manufacturing plant", Bugarska, arhitekta Kristian Aleksandrov.

Glavna nagrada konkursa otišla je u Novi Sad. Ukupni pobjednik i dobitnik glavne nagrade konkursa je "Rilak’s House", Srbija , arhitekte: Modelart Arhitekti, Novi Sad.

Pobjednik - Family house je Uroš Maksimović.

Specijalnu nagradu za projekat iz Srbije dobila je arh. Jovana Milić Simović za projekat "Museum of the memorial Complex on Mountain Cer".

U internacionalnom žiriju koji je ocjenjivao projekte našli su se neki od najpriznatijih arhitekata, koji rade na temi dnevnog svetla u branši: arch. Martin Panovski, Radius Architects, Makedonija, arch. Filip Aleksić, Faadu, Crna Gora, arch. Adnan Harambašić, SAAHA AS Norveška / AHAKNAP BiH, arch. Vesna Cagić- Milošević, VOGAARD Studio, Srbija, arch. Plamen Bratkov, Aedes Studio, Bugraska i arch. Șerban Tiganas, Dico&Tiganas architectural studio, Rumunija.

Sve prijavljene projekte možete pogledati na zvaničnoj web stranici konkursa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.