Izvor: B92 | Ponedjeljak, 25.02.2019.| 14:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novozelandska firma kraćom radnom nedjeljom povećala efikasnost za 20%

Ilustracija (Foto: Andresr/shutterstock.com)
Prije godinu novozelandski biznismen Andrew Barnes krenuo je sa svojom kompanijom Perpetual Guardian u zanimljivu avanturu.

U kompaniju za upravljanje nekretninama s 240 zaposlenih eksperimentalno je uveo četvorodnevnu radnu nedjelju. Rezultat? Efikansost se povećala 20%, 78% zaposlenih osjećalo se sposobnima da kontrolišu radne obaveze u poređenju s njih 54% ranije, a za to vrijeme prihod je ostao stabilan uz smanjene troškove i manji utrošak energije, piše Tportal.

Zamislite četiri dana na radnom mjestu i tri slobodna dana za porodicu, djecu, dodatno obrazovanje, hobije, odlazak na duge vikende, a plata ista kao prije…

Ideja o četvorodnevnoj radnoj nedjelji nije nova. Ali, za razliku od većine drugih pokušaja koji su podrazumijevali niže plate ili duži ostanak na poslu da se nadoknadi petak, biznismen s Novog Zelanda Andrew Barnes je zaposlenima svoje kompanije Perpetual Guardian sa sjedištem u Ouklandu garantovao ista primanja, s tim da oni sami organizuju posao na način da su jednako efikasni kao da rade uobičajenih pet dana. Svojim timovima nije davao formulu za produktivniji rad u kraćoj radnoj nedjelji, nego je rješenja tražio od njih.

Pritom nije insistirao na tome da svi moraju da rade istim tempom u skraćenom vremenu. Oni kojima je brži rad bio stresan mogli su da ostanu na pet radnih dana, stalno ili povremeno, onako kako njima odgovara. Neki su mogli doći ranije na posao i ranije ga završiti da izbjegnu saobraćajnu gužvu ili odu po djecu u vrtić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.