Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 25.02.2019.| 10:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izvoz poljoprivredno-prehrambenog sektora BiH podbacio za 16% - Loš rezultat posljedica smanjenog izvoza u Tursku i Rusiju

(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Ulje sjemena suncokreta, šafranike i pamuka, voće i orašasti plodovi, mlijeko i pavlaka, samo su neki od poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji su prošle godine izvezeni iz BiH, dok je iz RS najviše izvezeno čokolade, voća, mlijeka, ribe i vode.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH kažu da je najviše izvezeno hljeba, peciva, kolača, keksa i ostalih pekarskih proizvoda, vode, ali i ostalih pripremljenih ili konzerviranih proizvoda.

- Izvoženi su i goveđe meso, svježe ili rashlađeno, jabuke, svježe kruške i dunje, čokolada i ostali prehrambeni proizvodi koji sadrže kakao, zatim mlaćenica, kiselo mlijeko, pavlaka, jogurt i kefir - rekli su u Komori.

BiH je prošle godine najviše izvozila u Tursku, Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Njemačku, Italiju, Kosovo, Rusiju i Sloveniju.

- Prošle godine, vodeći uvozni poljoprivredno-prehrambeni proizvodi bili su goveđe meso, svježe ili rashlađeno, čokolada i ostali prehrambeni proizvodi koji sadrže kakao, hljeb, peciva, kolači, keksi i ostali pekarski proizvodi, voda, pivo dobijeno od slada, preparati koji se koriste za prehranu životinja, pšenica i suražica, kafa, pržena ili nepržena, s kofeinom ili bez kofeina, i kukuruz - rekli su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Dodali su da je 10 vodećih država iz kojih se uvozilo lani Srbija, Hrvatska, Slovenija, Italija, Mađarska, Njemačka, Holandija, Austrija, Turska i Poljska.

- Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u 2018. je za 16,8% manji u odnosu na 2017. godinu, dok je uvoz u posmatranom periodu manji za 0,88% - precizirali su u ovoj komori.

Kada je u pitanju izvoz hrane, pića i duvana iz Republike Srpske, prema podacima Privredne komore RS, on je lani bio težak 274,9 mil KM, što je u odnosu na 2017. godinu manje za 52,8 mil KM, ili za 16,1%, dok je uvoz iznosio 799,6 mil KM, što je u odnosu na 2017. više za 7,7 mil KM, ili 1%.

- Na smanjenje izvoza u najvećoj mjeri uticali su izvoz u Tursku, koji je manji za 40,7 mil KM, i u Rusiju, gdje je manji za 19,5 mil KM, i to prije svega svježih jabuka, a zbog zabrane izvoza nastale zloupotrebom porijekla proizvoda pri izvozu - rekao je Slavko Stevanović, sekretar Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duvanske industrije pri Privrednoj komori RS.

Stevanović kaže da je na osnovu smanjenog izvoza došlo do povećanja razlike između izvoza i uvoza za 60,5 mil KM, a pokrivenosti uvoza izvozom smanjena je sa 41,4% na 34,4% ili za sedam indeksnih poena.

Prema njegovim riječima, u vezi s izvozom mlijeka i prerađevina, treba istaći da je izvoz povećan za 46,3%, a najviše su uvoženi čokolada i konditorski proizvodi, žitarice, stočna hrana i preparati koji se upotrebljavaju u ishrani životinja i meso.

- Iz RS najviše je izvezeno u Srbiju, Crnu Goru, Hrvatsku, Rusiju i Italiju, a najviše je uvezeno iz Srbije, Holandije, Njemačke, Brazila i Hrvatske - zaključio je Stevanović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.