NavMenu

LED sijalice godišnje bi uštedjele 150 mil KM - BiH ne koristi mogućnosti podrške kroz raspoložive projekte za energetsku uštedu

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 25.02.2019. 15:24
Komentari
Podeli
(Foto: Rasstock/shutterstock.com)
Kada bi klasične sijalice bile zamijenjene LED, BiH bi mogla godišnje uštedjeti skoro 150 mil KM.

Naime, prema podacima Nezavisnog operativnog sistema BiH, godišnje potrošimo oko 13.000 gigavat-časova električne energije, a ako bismo pretpostavili da se 10% koristi na rasvjetu domaćinstava, firmi i ulica, oko 1.300 gigavat-časova električne energije ode za ove namjene.

S obzirom na to da je i dalje ogromna većina "klasičnih" rasvjetnih tijela, prelaskom na LED sijalice uštedjelo bi se do 80% energije. Ostatak bi se onda mogao preusmjeriti za izvoz ili na druge namjene.

Do procjene da se u BiH troši oko 10% energije na rasvjetu Nezavisne su došle na osnovu upita koji su poslali Energetskoj zajednici, gdje su im rekli da domaćinstva u EU u prosjeku troše oko 13,5% električne energije na rasvjetu i kućne uređaje. Ako uzmemo u obzir da u ove podatke nije uračunata potrošnja na uličnu i fabričku rasvjetu, može se uzeti da procjena približno odgovara realnom stanju.

Do uštede od 75 do 80% Nezavisne su došle na osnovu studije američkog Ministarstva energetike, koje je na svojoj internet stranici pokazalo da LED sijalice mogu biti čak do 80% štedljivije od klasičnih, u zavisnosti od snage i kvaliteta izrade.

Ako uzmemo da je samo 2% energije u klasičnoj električnoj sijalici isijano kroz vidljivu svjetlost, vidi se da više od 1.200 gigavat-časova električne energije bude izgubljeno u vidu toplote. Takođe, ako u BiH kilovat električne energije košta oko 13 feninga u maloprodaji, može se reći da bi ušteda u BiH zamjenom klasičnih sijalicama LED sijalicama godišnje iznosila više od 150 mil KM na godišnjem nivou, ako bismo koristili sijalice koje imaju oko 75% uštede u odnosu na klasične. Osim ovoga, ako jedna LED sijalica u prosjeku košta oko 10 KM, država bi mogla kupiti čak 15 miliona sijalica i podijeliti ih domaćinstvima, firmama i lokalnim zajednicama, a već za godinu dana bi im se kompletna investicija mogla isplatiti.

Barbora Pojner, portparol Energetske zajednice, kaže da ovakve vrste subvencija ne samo da nisu zabranjene u EU, već su poželjne, a za njihovu namjenu BiH bi na raspolaganju bila sredstva iz evropskih fondova.


- Ovakve vrste subvencija ili podrške u EU su veoma često korištene, kao i unutar Energetske zajednice. Preporučujemo korištenje subvencija ili grantova u kombinaciji sa drugim inovativnim metodama finansiranja, poput kredita i subvencija - rekla je Pojnerova za Nezavisne.

Kao primjer navodi podršku Projekta za očuvanje okoline i energetske uštede ESCO, ali je istakla da BiH još nije iskoristila ovu mogućnost iako joj stoji na raspolaganju. Naglašava da Evropska banka za obnovu i razvoj ima liniju GEFF kredita koji su namijenjeni za domaćinstva.

Takođe, postoji i projekat Horizon 2020, koji je fokusiran na instaliranje sistema spoljne i unutrašnje LED rasvjete za privatni i javni sektor, a ističe da su od svih ovih vrsta podrške korist imale susjedne zemlje BiH, Hrvatska i Srbija.

Kako ističe Ministarstvo energetike SAD, tipična LED sijalica štedljivija je 75% u odnosu na klasičnu, traje 25 puta duže u odnosu na klasičnu, ima minimalna štetna dejstva na okolinu i mnogo kvalitetniju boju svjetlosti.

Od nadležnih institucija u BiH, iako su ime se Nezavisne obratile, nisu mogli dobiti podatak koliko se aktivno vrši zamjena klasičnih LED sijalicama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.