Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 25.02.2019.| 09:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Upravna zgrada Elektro Doboja u Brodu biće energetski najefikasniji objekat u sistemu Elektroprivrede RS

Na parceli ukupne površine oko 5.700 m2, u blizini rijeke Save, trenutno se privodi kraju izgradnja i opremanje objekata za potrebe Radne jedinice Brod, zavisnog preduzeća Elektro Doboj koje posluje u sklopu holdinga Elektroprivreda Republike Srpske.

Upravna zgrada ima ukupnu korisnu površinu od oko 600 m2, a garažno-skladišni objekat površinu više od 300 m2. Objekti su izgrađeni od savremenih materijala sa malim koeficijentom prolaza toplote.

Kao primarni izvor energije za grijanje/hlađenje i djelimično zagrijavanje sanitarne tople vode koristi se visokoefikasna toplotna pumpa "voda-voda". Podzemna voda se iz prve bušotine, tzv. "Usisnog bunara", nakon prolaska kroz odgovarajući razmjenjivač toplote potpuno čista, nezagađena, ohlađena za oko 5 C vraća u tzv. "Upojni bunar".

U objekat Upravne zgrade ugrađeni su FC aparati, ali i sistem mehaničke ventilacije preko rekuperatora toplote čime se dodatno štedi energija.

- U trenutku kada se u Srpskoj više od polovine električne energije proizvodi iz uglja u TE Ugljevik, Gacko i Stanari i kada se veliki broj objekata Elektroprivrede RS zagrijava potpuno neefikasno preko elektrokotlova i električnih grijalica, objekat u Brodu predstavlja pravi primjer kako se, uz visok komfor zaposlenih, mogu ostvariti uštede u domaćoj potrošnji, a time ostaviti mogućnost za veći izvoz električne energije - navode izvođači radova.

Projektant objekata je arhitekta Siniša Markelić, a izgradnju i opremanje po principu "ključ u ruke" izvode preduzeća Ehta-R iz Derventa i Grijanjeinvest Pale.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.