Izvor: Capital | Nedjelja, 24.02.2019.| 22:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EU gradi zatvorski kompleks u Bijeljini - Raspisan tender za radove vrijedne 5 mil KM

Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)
Delegacija Evropske unije (EU) u BiH raspisala je tender za izgradnju zatvora u Bijeljini koju će finansirati sa oko 5 mil KM u okviru programa IPA za BiH.

Tender je raspisan 21. februara, a podrazumijeva izgradnju novog zatvorskog kompleksa koji će biti zatvorenog tipa. Time će biti okončan rad dosadašnjeg Kazneno–popravnog zavoda koji se nalazi u gradskom području Bijeljine.

Na lokaciji Golo Brdo, gdje je predviđena gradnja zatvora, već je izgrađen objekat za registraciju i pritvor.

Tender je raspisan za ostatak budućeg kompleksa koji treba da se sastoji od objekata za smještaj – paviljona A, B i C. Smještaj treba da ima četvorokrevetne i petokrevetne ćelije.

Ukupan kapacitet novog zatvorskog komleksa, prema ranijim najavama, biće od 300 do 350 mjesta, na ukupnoj površini od 10,5 hektara, a otvoriće se i oko 80 novih radnih mjesta.

Kompleks će imati i poluotvoreni dio zgrade, te zgrade za kantinu, rad i pružanje usluga.

Predviđena je i gradnja zgrade za prijem, otpuštanje i ambulantu, zgrade za posjete, upravne zgrade, elektro postrojenja s kotlovnicom, kao i radovi na uređenju vanjskog prostora.

Cijeli kompleks treba da bude pokriven elektronskim bezbjedonosnim sistemom kao što je video nadzor, kontrola pristupa, sistem za otkrivanje požara i alarm.

Kranji rok za dostavljanje ponuda je 23. april, a više detalja o oglašenom tenderu na ovom linku.

Pomoćnik ministra pravde Republike Srpske Pero Dunjić rekao je za Capital da je gradnja zatvora značajna, jer će zatvor iz stare zgrade, koja je u gradu, biti preseljen u novi kompleks na Golom Brdu.

- Mi smo prije pet godina napravili pritvorsku jedinicu na toj lokaciji, uloženo je oko 1,5 mil KM, a sada će izgradnja ostatka kompleksa biti finansirana iz IPA sredstava u iznosu oko 2,5 mil EUR - istakao je Dunjić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.