NavMenu

Najniža penzija u FBiH biće povećana za svega 11 KM

Izvor: eKapija Nedjelja, 24.02.2019. 22:21
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: I.Vukša)Ilustracija
Vlada Federacije BiH usvojila je na 130. sjednici u petak (22. decembar 2019. godine) odluku o povećanju najniže penzije za 3,2%, saopćeno je nakon sjednice.

S obzirom na to da je najniža penzija u FBiH u januaru 2019. godine iznosila 348,06 KM, može se zaključiti da se penzioneri mogu nadati povećanju od najmanje 11 KM, navodi portal Klix.

Kako se navodi u saopćenju, za realizaciju ove odluke, koja stupa na snagu danom donošenja i biće objavljena u Službenim novinama FBiH, Vlada će zadužiti Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Odluka je donesena nakon što je Federalni zavod PIO 8. januara 2019. godine dostavio obrazloženje u kojem je navedeno da je trenutno finansijsko stanje ovog zavoda veoma povoljno, sa izraženim pozitivnim trendovima.



Prema prikazanom finansijskom stanju Federalnog zavoda i procijenjenom iznosu potrebnih sredstava za povećanje najnižih penzija za 3,2%, a imajući u vidu rast BDP-a, utvrđeno je da postoje realne finansijske mogućnosti za njihovo povećanje.

Portal Klix podsjeća da je u Federaciji BiH za mjesec mart 2018. godine 106.208 korisnika dobilo uvećanu penziju za 5, odnosno 10%.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.