Izvor: eKapija | Petak, 22.02.2019.| 08:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kreće obnova Starog mosta u Klepcima kod Čapljine

Ilustracija (Foto: Sergey Gerashchenko/shutterstok.com )
Općina Čapljina s Federalnim ministarstvom kulture i sporta/Zavod za zaštitu spomenika, kreće s projektom konzervatorsko-restauratorskih radova na Starom mostu Klepci.

Tim povodom, u Čapljini je u srijedu održan sastanak v.d. pomoćnika direktora Zavoda za zaštitu spomenika Roberta Sterdara, voditelja gradilišta izvođača radova kompanije Neimari Ensara Mulaomerovića, te Julijane Mikulić Jurković u ime Službe za lokalni ekonomski razvoj i europske integracije općine Čapljina.

Općina Čapljina preuzela je inicijativu uradivši Projekt hitnih konzervatorsko restauratorskih radova na Starom mostu u Klepcima za što je suglasnost dao Zavod za zaštitu spomenika. Projekt je financiran od Federalnog ministarstva kulture i sporta, prenosi portal Sa-c.net.

Most u Klepcima jedan je od najstarijih objekata te vrste u BiH. Projektom hitnih konzervatorsko restauratorskih radova na Starom mostu u Klepcima zaustaviti će se propadanje mosta, te će se težiti ispunjavanju uvjeta za daljnje aktivnosti koje su potrebne za potpunu sanaciju i rekonstrukciju.

Rješenjem Zavoda za zaštitu kulturno‐povijesnog i prirodnog naslijeđa BiH od 1950. godine, objekt je stavljen pod zaštitu države, te je 1962. godine upisan u registar nepokretnih spomenika kulture.

Prema Prostornom planu BiH do 2002. godine objekt je zbog svojih iznimnih oblikovnih vrijednosti vrednovan kao dobro I kategorije, a Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika od 2003. godine most je u kategoriji povijesnih građevina proglašen nacionalnim spomenikom. Odlukom su dozvoljeni konzervatorsko‐restauratorski radovi na mostu.

Stari most u Klepcima je most s vrlo elegantnom konstrukcijom svoda koja podsjeća na svod Starog mosta u Mostaru, ali je dodatno specifičan zbog lučnog raspona od 17,52 m.

Imajući u vidu činjenicu da su na ovom mjestu otkrivene trase cesta iz ranijih razdoblja, vjerojatno je na današnjem mjestu postojao rimski most, gdje je 1517. godine hercegovački Sandžak-beg Mustafa-beg izgradio današnji most, koji je 150 godina kasnije obnovljen.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.