NavMenu

Hrvatska treba da izdvoji 130 mil KM za most na Savi kod Gradiške

Izvor: Klix Četvrtak, 21.02.2019. 14:16
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Lev Kropotov/shutterstock.com)Ilustracija
Hrvatska vlada danas je na sjednici donijela zaključak o finansiranju projekta izgradnje mosta preko rijeke Save kod Gradiške sa spojnom cestom, pri čemu je procijenjena vrijednost dijela projekta koji finansira Hrvatska 520,5 miliona kuna bez PDV-a ili 130 mil KM.

Kako je izvijestio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, sporazumom između Vlade RH i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o izgradnji tog mosta i priključnih graničnih dionica međudržavne ceste od 22. novembra 2011, definiran je pravni okvir za zajedničku provedbu projekta.

Pritom se Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH zadužuje da u ulozi koordinatora projekta, a u suradnji s nositeljem projekta, Hrvatskim cestama (HC), razmotri moguće modele njegova financiranja.

- S obzirom na veliku vrijednost projekta, razmotriće se modeli financiranja kreditnim zaduženjem ili sufinanciranje sredstvima europskih fondova - kazao je Butković.

Pritom, kreditno zaduženje ili sufinanciranje iz europskih fondova se odnosi na iznos od 242 miliona kuna bez PDV-a, dok je ostatak novca od 278,5 miliona kuna bez PDV-a predviđen u finansijskom planu HC-a za 2019. godinu, u iznosu od 75 miliona kuna, te projekcijama planova za 2020. i 2021. godinu, u iznosima od 130 miliona kuna, odnosno 73,5 miliona kuna.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.