Izvor: eKapija | Četvrtak, 21.02.2019.| 08:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kreću radovi na četiri kapitalna projekta u općini Stari Grad - Javna garaža kod Vijećnice imaće 155 mjesta

Trg sa podzmenom garažom (Foto: Starigrad.ba)
Izgradnja prve javne podzemne garaže sa višenamjenskim trgom, sportske sale za OŠ Edhem Mulabdić, rekonstrukcija Doma zdravlja Stari Grad i administrativnog sjedišta Općine Stari Grad počinju krajem marta, ove godine, saopšteno je na sajtu sarajevske općine Stari Grad.

Ovo su četiri kapitalna projekta koji će se realizovati ove godine u Starom Gradu i svi će početi istovremeno, a rok završetak je pet, odnosno šest mjeseci. Općina Stari Grad se za ove projekte kreditno zadužila u iznosu od 13,3 mil KM kod Saudijskog fonda za razvoj, a rok otplate kredita je 20 godina.

Procjena općinske administracije je da će jedan od ovih projekata – javna podzemna garaža, ostvarenim profitom za nekoliko godina moći otplaćivati cijeli kredit.

Općinski načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić i sekretar organa državne službe Alma Destanović potpisali su juče, 20. februrara, ugovore sa izvođačima radova. Izgradnju podzemne garaže sa višenamjenskim trgom i sportske sale za OŠ Edhem Mulabdić izvodiće firma Džekos, a rekonstrukciju Doma zdravlja i zgrade općine izvodiće ITC Zenica.

Stara i nefunkcionalna sportska dvorana osnovne škole biće srušena, a na njenom mjestu sagradiće se nova sa više prirodnog osvjetljenja, te boljim rasporedom prostorija. Osim sportske dvorane, predviđeni su i prateći prostori, kabineti, učionice, svlačionice, sanitarije i prostorije za sprave.

- Prvi put u Starom Gradu bit će izgrađena javna podzemna garaža čiji će kapacitet biti 155 parking mjesta, a nalazit će se prekoputa Vijećnice. Garaža će pomoći rješavanju problema saobraćaja u mirovanju u užoj gradskoj jezgri. Imat će višenamjenski trg sa parkom sa zelenim površinama i dječijim igralištem, te binom za održavanje kulturno-zabavnih manifestacija. Trg će površinom biti najveći u Kantonu Sarajevo - kazao je Hadžibajrić.

Na zgradi Općine Stari Grad radiće se zamjena otvora, termoizolacija fasade i poda, zamjena kotla i energenata, rasvjetnih tijela i bravarije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.