NavMenu

Od septembra bez skrivenih troškova na sajtovima za rezervaciju smještaja

Izvor: Radio 021 Srijeda, 20.02.2019. 15:40
Komentari
Podeli

(Foto: dvoevnore/shutterstock.com)
Najveći sajtovi za rezervaciju smeštaja, uključujući Trivago i Booking, moraće da promijene način poslovanja, nakon što je na osnovu ispitivanja sprovedenog u Velikoj Britaniji ustanovljeno da su neki od njih obmanjivali korisnike u vezi sa cijenama hotelskog smeštaja i rezultata pretrage.

Onlajn tržištu rezervacija hotela, po svemu sudeći, slijedi veliko spremanje, a kako je navedeno, najkasnije do 1. septembra ove godine sajtovi će morati da primijene sve promjene koje je naložila Agencija za zaštitu konkurencije čime će ponude smještaja postati transparentnije i bez skrivenih troškova, što do sada nije bio slučaj.

Britansko tijelo za zaštitu konkurencije je sprovelo detaljnu analizu sa ovog dijela tržišta i posebno se fokusiralo na agresivne načine prodaje i rezervacije smeštaja, obmanjujuće tvrdnje u vezi sa sniženjima i skrivenim troškovima. Neki kupci su naveli da su tokom rezervacije smještaja dobijali obavještenja da i drugi korisnici razmatraju istu ponudu kao i oni, dajući im na taj način lažni utisak o popularnosti hotela. Sa druge strane, dešavalo se da tokom rezervacije nije predstavljana puna cijena smještaja zbog čega su korisnici usluga dovedeni u zabludu ili su oštećeni.

Pod kontrolom antimonopolske komisije u Velikoj Britaniji našli su se najveći sajtovi za rezervaciju smještaja iako, kako kažu, nisu svi koristili identične oblike nepoštene poslovne prakse. Bez obzira na to, sve kompanije koje se bave ovim poslom, ubuduće će morati da poštuju smjernice koje su im date.

Kompanije su se, prenose britanski mediji, obavezale da će, između ostalog, u toku rezervacije smještaja korisnicima prikazivati sve troškove, uključujući i takse, kao i da će se uzdržavati od agresivnih načina prodaje. Takođe će imati obavezu da budu jasnije i kada je riječ o popustima koji se nude, kao i da će promovisati samo one ponude koje su zaista u datom trenutku dostupne.


- Tokom kontrola primjećeno je da su sajtovi često požurivali kupce da donesu odluku o tome što su im davali lažni utisak o popularnosti baš onog hotela koji oni razmatraju. Dešavalo se da sajtovi postavljaju oglase rasprodatih hotela u pretrazi kako bi uticali na ljude da što brže rezervišu - navedeno je u saopštenju britanske antimonopolske komisije.

Neki sajtovi su bili nejasni i u vezi sa popustima na određeni smještaj. Da bi privukli korisnike često su upoređivali cijene luksuznih apartmana sa standardnim sobama i time iskazivali popuste koji su veći od realnih.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.