Izvor: Klix | Srijeda, 20.02.2019.| 15:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Aluminij zadovoljava sve uslove za stečaj, moguća "politička privatizacija"

(Foto: Aluminij.ba)
Elektroprivreda HZ HB mogla bi postati vlasnik Aluminija Mostar, ali riječ "stečaj" često se spominje u kontekstu mostarske kompanije koja zapošljava 900 radnika.

Nezavisni pregled poslovanja Aluminija Mostar, koji je urađen po zahtjevu Vlade FBiH, kaže da ova kompanija zadovoljava sve uslove za stečaj. Navodi se kako je nekadašnji hercegovački gigant prezadužen, da nema kapacitet duga, da iz tekućeg poslovanja ne može podmirivati obveze... Ukoliko se vrlo brzo ne poduzmu radikalne mjere restrukturiranja, Aluminij će do kraja 2020. povećati minus za dodatnih 94 mil KM.

Navodi se i kako je kompanija u tako lošem finansijskom i operativnom stanju da postojeći dionici, dobavljači, vjerovnici, vlasnici i lokalna zajednica treba bez odgode da donesu stratešku odluku žele li podržati daljnje poslovanje Aluminija ili pokušati naplatiti dio svojih potraživanja kroz formalni proces stečaja, uzevši u obzir sve socio-ekonomske aspekte takve odluke.

Naglasak se stavlja na najvećeg vjerovnika Elektroprivredu HZ HB, odnosno njenog vlasnika Vladu FBiH, koji tek treba donijeti odluku da li će podržati nastavak poslovanja kompanije kroz restrukturiranje ili će pokušati nadokanditi dio svojih potraživanja kroz proces stečaja. Smatra se i kako se EP HZ HB treba odrediti da li će postati strateški partner, odnosno vlasnik Aluminija.

Aner Žuljević, doktor ekonomskih nauka i član SDP-a, smatra kako je svakom ko zna čitati osnovne ekonomske brojeve jasno da se Aluminiju sve više i sve brže razbija o glavu politika šutnje prema onim koji ih godinama svojim potezima vode u sigurnu propast.

- Nažalost, sve što se u posljednje vrijeme pojavljuje kao najava rješenja je ustvari kratkoročno i privremeno prolongiranje lošeg stanja koje će postajati sve teže. Bojim se da u pozadini politike koja se povremeno uključi, rješavanje problema struje ne predstavlja ništa drugo nego transformaciju nelikvidnosti Aluminija u elektroenergetske kompanije, u ovom slučaju dominantno Elektroprivredu HZ HB - kaže Žuljević.

Nekoliko je mogućih scenarija, ali kako politika vodi glavnu riječ, može se pretpostaviti u kom smjeru će proces ići.

- Navedeni pristup nije ozbiljan i kao takav ne predstavlja rješenje ni za Aluminij, a ni za radnike. Ne želim vjerovati kako sve ono što imamo predstavlja plan da se Aluminij svjesno odvede u stečaj, kada će postati predmet nekog vida političke privatizacije kakvu smo gledali nakon rata u našoj zemlji - zaključuje Aner Žuljević.

Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista i dobar poznavatelj prilika u Aluminiju, kaže kako se nada da će Aluminij uskoro izaći iz krize te misli kako je najvažnije da kompanija pronađe strateškog partnera.

- Ključno je pak da Aluminij osigura povoljnu cijenu struje, jer je riječ o kompaniji koja je generator razvoja cijele Bosne i Hercegovine. U sljedećih godinu dana očekujem da se trenutna kriza sanira, odnosno da Aluminij ponovno postane nositelj ekonomskog razvoja regije - izjavio je Krešić.

Nova kretanja u Aluminiju, drugačiji politički vjetrovi i novi Nadzorni odbor donijeće i novo ime na čelu kompanije. Na raspisani konkurs za direktora, kako donosi Večernji list, javio se Tomislav Mazal, Danijel Bukovac, Zlatko Topić, David Bećirović i dosadašnji v. d. direktora Dražen Pandža.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.