Izvor: Gradnja.rs | Srijeda, 20.02.2019.| 10:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Transparentni solarni paneli pretvoriće prozore u kolektore zelene energije

Ilustracija
Zahvaljujući najnovijem istraživanju naučnika iz SAD, dobili smo novi sistem za prikupljanje zelene energije koji se može instalirati i na postojećim objektima.

Istraživači s Univerziteta u Mičigenu razvili su potpuno transparentne solarne panele koji bi mogli imati brojne primene kako u arhitekturi, tako i u drugim oblastima poput mobilne i automobilske industrije.

Tim je bio usredsređen na faktor vidljivosti, te je dobijen transparentni solarni kolektor (TLCS) koji može biti postavljen preko transparentnih površina, poput prozora, i tako skupljati solarnu energiju, bez ikakvog uticaja na nivo propuštanja svjetlosti, piše Architecturen Design.

Tehnologija je zasnovana na primjeni organskih molekula koji apsorbuju svjetlosne talase, poput infracrvenih i ultraljubičastih, koji nisu vidljivi golim ljudskim okom. Docent za hemijsko inženjerstvo i nauku o materijalima, Richard Lunt, objasnio je princip funkcionisanja njihovog izuma na sljedeći način:

- Možemo podesiti ove materijale da pokupe samo ultraljubičaste i infracrvene talase, koji zatim "sijaju" na drugoj talasnoj dužini. Zarobljena svjetlost se transportuje do obodnih dijelova panela gdje se pretvara u električnu energiju uz pomoć tankih traka fotonaponskih solarnih ćelija.

Imajući u vidu da je površinska pokrivenost fasada veća od krovne, ovi paneli bi se mogli koristiti na objektima čije su fasade transparentne. Tom prilikom ne bi bilo nikakvog uticaja ni na arhitekturu, ni na osunčanost unutrašnjeg prostora.

Idealno za osvjetljenje i napajanje kućnih aparata

Još jedna pogodnost izuma mogla bi biti i u tome što bi se paneli mogli integrisati u prozore postojećih objekata, a ta intervencija ne bi bila tako skupa. Kod većine konvencionalnih fotonaponskih sistema najveći trošak predstavljaju materijali potkonstrukcije na kojima se montiraju solarni paneli, poput aluminijuma i stakla.

Richard Lunt ističe da se primjenom ovih sistema ne bi mogla očekivati potpuna energetska nezavisnost objekta, ali da bi se mogla stvoriti značajna količina energije koja bi mogla biti usmjerena na osvjetljenje ili napajanje kućnih aparata.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.