NavMenu

Fiskalne kase u Brčkom i dalje na čekanju - Ugostitelji i trgovci prvi izdavaju račune

Izvor: Glas Srpske Utorak, 19.02.2019. 14:49
Komentari
Podeli
(Foto: Billion Photos/shutterstock.com)
Izdavanje prvih fiskalnih računa u Brčkom ipak nije počelo u petak, kako je ranije najavljeno, a u Direkciji za finansije distrikta kažu da su jedva uspjeli da obezbijede plombe za fiskalne kase, te da bi u idućih nekoliko dana sistem trebalo da profunkcioniše.

Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić rekao je u petak, 15. februara, za Glas Srpske da je proces uspostavljanja sistema fiskalizacije veoma komplikovan i da ništa ne može biti završeno preko noći.

- Jedva smo obezbijedili plombe za kase. Dosta je toga obezbijeđeno i urađeno, ali je teško precizirati dinamiku uvođenja poreskih obveznika u sistem fiskalizacije. Sigurno je da će početi idućih dana, ali to nije ni bitno. Važno je da sistem bude stabilan i da funkcioniše - rekao je Lučić.

Iako je Vlada Brčko distrikta na sjednici održanoj prošle sedmice trebalo da razmatra Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima Brčko distrikta, taj dokument je povučen sa dnevnog reda, a Lučić tvrdi da izmjena neće ni biti. Tim dokumentom bilo je predviđeno da se iz fiskalizacije izuzmu promet na veliko i igre na sreću.

- Postojao je zahtjev da se ide u izmjene zakona, ali je povučen sa dnevnog reda, što znači da se propisi neće mijenjati - rekao je Lučić.

Komisija za fiskalizaciju u Brčko distriktu ranije je izabrala tri zastupnika i distributera opreme, a ovih dana, kako najavljuju, biće završena i sertifikacija uređaja tih proizvođača.

Među kriterijumima na osnovu kojih su birani distributeri, firme je trabalo da dokažu i da imaju određenu finansijsku stabilnost, obezbijede neopozivu garanciju na svoje proizvode i servis na području distrikta, kao i da posjeduju tehničke i kadrovske potencijale za obavljanje ove djelatnosti.

Dinamika uvođenja fiskalnih kasa trebalo je da bude sprovedena u tri ciklusa, a među prvima fiskalne račune počeće izdavati trgovci i ugostitelji. Prema procjenama nadležnih na području distrikta trebalo bi biti uvedeno oko 50.000 fiskalnih uređaja.


Prema podacima komisije, fiskalizacije će biti oslobođena poljoprivredna gazdinstva, zanatlije koje se bave starim zanatima i oni koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu.

Prema riječima predsjednika Komisije za fiskalizaciju u Brčko distriktu Safeta Rizvanovića, značaj uvođenja fiskalizacije je višestruk i prije svega omogućiće suzbijanje sive ekonomije, pouzdano evidentiranje prometa u realnom vremenu, kao i izbjegavanje nelojalne konkurencije.

- Osim uvođenja fiskalnih kasa, neophodno je animirati javnost i razviti poresku kulturu potrošača - rekao je Rizvanović.

Veleprodaja i advokati

Obuhvat fiskalizacijom u Brčkom biće nešto drugačiji u poređenju sa entitetima. Tako su u sistem fiskalizacije u distriktu uvedena i veleprodaja, kao i advokatska djelatnost.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.