Izvor: eKapija | Utorak, 19.02.2019.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Elektroprivreda RS zvanično dobila koncesije za gradnju hidroelektrana Foča i Paunci

Ministar energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić i v.d. generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović potpisali su danas u Banjaluci Ugovor o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje hidroelektrana Foča i Paunci na rijeci Drini, u opštini Foča.

Nakon potpisivanja ugovora istaknuto je da je Republika Srbija dala značaj ovom energetskom projektu i iskazala interes da učestvuje u izgradnji ovih hidroelektrana, što je potvrđeno i na poslednjoj zajedničkoj sjednici Mješovitog energetskog komiteta Srbije i Republike Srpske, saopšteno je iz Ministarstva energetike.

Đokić je naglasio da je obaveza Elektroprivrede Republike Srpske da formira koncesiono preduzeće koje će stupiti u ugovorni odnos sa Elektroprivredom Srbije, sa ciljem izgradnje ovih energetskih objekata i dodao da će način realizacije projekta i dalji koraci biti usaglašeni na narednoj sjednici Vlada Republike Srpske i Srbije.

Procijenjena instalisana snaga hidroelektrane Foča je 44,15 megavata, a hidroelektrane Paunci 43,21 megavat. Ukupna procijenjena vrijednost ovih investicija iznosi oko 480 mil KM.

Кoncesija je dodijeljena na period od 50 godina, a hidroelektrane će biti izgrađene najkasnije u periodu od šest godina od dana potpisivanja ugovora.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.