Izvor: Klix | Utorak, 19.02.2019.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za izgradnju dionice autoputa kod Zenice 34 mil EUR - Ugovor o zajmu potpisan sa Kuvajtskim fondom

Ilustracija (Foto: CHOTE BKK/shutterstock)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je sa predstavnikom Kuvajtskog fonda za razvoj Marwanom Al-Ghanemom ugovor o zajmu za igradnju autoceste na Koridoru 5C, na dionici Nemila - Donja Gračanica.

Bevanda je kazao da su potpisali kreditni sporazum između Bosne i Hercegovine i Kuvajtskog fonda za ekonomski razvoj i time omogućili dodatno ulaganje od 34 mil EUR za projekt autoceste Nemila - Donja Gračanica.

- Kuvajt već dugi niz godina podržava projekte u oblasti infrastrukture i drugih resora. Novcem koji će biti osiguran ovim kreditnim sporazumom finansiraće se dionica od Nemile do Donje Gračanice u dužini od 17,7 kilometara, što je vrlo bitna cestovna komunikacija Koridora 5C - kazao je Bevanda.

Naveo je da su uvjeti kredita povoljni i da je rok otplate 20 godina.

- Preciznije, rok otplate je 15 godina i 5 godina je grejs period. Kamatna stopa je 2% godišnje - kazao je Bevanda.

Predstavnik Kuvajtskog fonda za razvoj Marwan Al-Ghanem je kazao da je današnja ceremonija važan korak saradnje Kuvajtskog fonda i Bosne i Hercegovine.

- Kuvajtski fond je u razvoju BiH prisutan od 1997. godine kada je učestvovao u finansiranju kreditne linije za Investicijsku banku BiH. Od tada je odobreno ukupno pet kredita po povoljnim uvjetima. Odobrena su i dva granta za tehničku pomoć - rekao je Al-Ghanem.

Direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić je istakao da je za ovu godinu planirano ozbiljno zaduženje kod domaćih komercijalnih banaka, kako bi smanjili izloženost prema EIB-u i EBRD-u.

- Nadam se da ćemo do sredine godine imati zaokružen taj projekat i da će domaće banke za realizaciju Koridora 5C dati oko 250 mil EUR i finansirati dionicu Mostar Sjever - Mostar Jug od 15 kilometara - kazao je Terzić.

Napomenuo je da potpisivanje kredita ne bi bilo moguće bez usvajanja izmjena i dopuna Zakona o akcizama.

- Da nismo usvojili zakon ne bismo imali realne parametre kako u tih 20 godina vratiti kredit - rekao je Terzić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.