NavMenu

Regionalni sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana biće potpisan u aprilu

Izvor: Beta Utorak, 19.02.2019. 15:41
Komentari
Podeli
(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Regionalni sporazum o romingu zemalja regiona biće potpisan u aprilu i to na predstojećem Drugom digitalnom samitu Zapadnog Balkana, koji će se održati 4. i 5. aprila u Beogradu, najavila je u ponedjeljak, 18. februara, državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Matić je saopštila da je to dogovoreno na Ministarskom radnom ručku u Skoplju.

Regionalno povezivanje podstiče razvoj digitalne ekonomije i društva i doprinosi približavanju Jedinstvenom digitalnom tržištu EU, ocijenila je ona i podsjetila na to da je tekst Nacrta sporazuma o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana usaglašen i da definiše, između ostalog, regulisanje maloprodajnih i veleprodajnih cijena.

Na skupu u Skoplju u organizaciji Ministarstva za informaciono društvo i administraciju Republike Severne Makedonije, učestvovali su, pored srpske delegacije i predstavnika zemlje domaćina, i ministri, državni sekretari i pomoćnici i zamenici ministara Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Grčke, kao i generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu i evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel.

Teme sastanka bile su, osim novog regionalnog sporazuma o romingu, takođe i regionalni razvoj i istraživanje klauda, uključujući elektronske potpise, kao i saradnja u oblasti sajber bezbjednosti.

Najavljeno je osnivanje regionalnih trening centara za informacionu bezbjednost, uzimajući u obzir kapacitete zemalja u regionu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.