NavMenu

Još jedan poslovni minus za Vitaminku - Nedostatak sirovina i radne snage glavni uzroci loših rezultata

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 19.02.2019. 09:00
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Maya Kruchankova/shutterstock.com)Ilustracija
Nedostatak sirovine za glavne proizvode, uz sve izraženiji nedostatak radne snage, glavni su razlozi za još jedan poslovni minus koji je zabilježila banjalučka Vitaminka, kažu u njenoj upravi.

Ovo preduzeće za preradu voća i povrća prošlu godinu je završilo sa gubitkom od 2,4 mil KM, čime se akumulirani gubitak u posljednje dvije godine popeo na oko 4,6 mil KM.

Žarko Mikić, direktor preduzeća, kaže kako je tendencija negativnih dešavanja na tržištu sirovina nastavljena, te da je upravo to najviše uticalo na poslovni rezultat.

- Vitaminka je veoma ovisna o crvenoj paprici od koje pravimo ajvar i filete, a nje nije bilo čak ni u Makedoniji. Takođe, na domaćem tržištu, a ni u Srbiji, nije bilo žute paprike babure pa smo ostali bez tih proizvoda. Nije bilo ni feferona, a problem smo imali i s krastavcima, gdje nismo imali ni izbliza količine koje smo mogli prodati - kazao je Mikić.

Prema njegovim riječima, sirovine iz uvoza bile su skupe, a kvalitet ni blizu kao kod stalnih dobavljača pa je odluka menadžmenta bila da se proizvodnja smanjuje sve dok se tržište sirovina ne stabilizuje.

Kada je ova godina u pitanju, on najavljuje žestoku borbu s konkurencijom u programima gdje se koristi domaća sirovina.

- Nikad ne možete predvidjeti naše tržište. Ako bude dovoljno sirovine, neće biti problema, ali ako ona bude preskupa kao što najavljuju povrtari, moraćemo mijenjati asortiman - kazao je Mikić.

Da je Vitaminka u problemima, najbolje ilustruje podatak o poslovnim prihodima, koji su u 2018. godini iznosili 11 mil KM, dok su, na primjer, 2007. godine bili oko 30 mil KM.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, kaže kako nestašica na domaćem tržištu povrća vuče korijene iz 2016. godine. Tada je, kaže on, rod bio iznad prosjeka i mnogo povrća je bačeno.

- Zbog toga je automatski 2017. i 2018. manje zasijano. Uz to sve, prošla godina je bila vrlo nepovoljna s vremenskim prilikama, gdje je prinos bio 30 odsto manji, a nije bilo dobro ni u Evropi - kazao je Mastalo.

Dodaje kako je rano predvidjeti kakve će biti cijene u ovoj godini.

On kaže kako se Vitaminka nema čemu nadati bar kada je domaća proizvodnja u pitanju, ako ne promijeni način poslovanja s poljoprivrednicima.

- Oni potpišu ugovore s ljudima, ali ih ne poštuju. Ako slučajno negdje na tržištu pronađu jeftinije povrće, kupuju ga. Sa druge strane, kada povrće poskupi, traže od proizvođača cijene niže od ugovorenih - tvrdi Mastalo.

Sava Semberija

Iz Bijeljine, inače, istovremeno stiže jedna drugačija priča. Tamo je, naime, rukovodstvo Prehrambene industrije Sava juče potpisalo više od 100 ugovora s poljoprivrednicima iz Semberije o otkupu poljoprivrednih proizvoda u ovoj godini, a otkupne cijene u odnosu na prethodnu godinu biće, kako obećavaju, povećane u zavisnosti od vrste proizvoda.

Stevo Filipović, direktor fabrike, kazao je kako je poziv za saradnju i dalje otvoren, a da će fabrika otkupiti sve proizvedeno u Semberiji. Semberski poljoprivrednici koji niz godina sarađuju sa Savomističu da su zadovoljni saradnjom i da ova fabrika otkupi sve ugovorene količine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.