NavMenu

Nadzor nad izgradnjom tunela Hranjen povjeren sarajevskoj firmi IPSA

Izvor: Klix Utorak, 19.02.2019. 08:41
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Val Thoermer/shutterstock.com)Ilustracija
Prvu fazu izgradnje tunela Hranjen, odnosno projekta probijanja tunela čijom izgradnjom će put od Goražda do Sarajeva biti skraćen na 45 minuta, nadziraće sarajevska firma IPSA iz Sarajeva.

To je za Klix.ba potvrdio premijer BPK Goražde Emir Oković nakon što je ovih dana okončana procedura izbora nadzornog organa, te potpisan ugovor.

Oković ističe da su u međuvremenu pokrenute i aktivnosti u vezi s eksproprijacijom zemljišta.

- Prvi korak je pokušaj da se postigne sporazum sa vlasnicima parcela, da se u ovoj fazi pokuša to uraditi. Ukoliko taj prvi potez, propisan Zakonom o eksproprijaciji, ne donese rezultat, onda se ide kroz upravni postupak putem lokalne zajednice, u ovom slučaju općine Pale u FBiH. Vrlo brzo ćemo doći u fazu početka izvođenja građevinskih radova. I vremenske prilike nam pogoduju, tako da se stvari odvijaju planiranom dinamikom - kazao je Oković.

On pojašnjava da je u ovoj fazi završen i Elaborat o eksproprijaciji koji je značajan za narednu fazu projekta.

- Mi znamo da sami radovi na probijanju tunela Hranjen nisu toliko zavisni od eksproprijacije kroz ovaj LOT. U tom smislu, možemo reći da se razmišlja malo unaprijed o eksproprijaciji na cijeloj trasi, odnosno obezbjeđivanju prohodnosti za realizaciju LOT-a 2 koji će biti naredna faza, kako u smislu raspisivanja tendera, tako i izbora samog izvođača - kazao je Oković.

Ranije je istaknuto da se nakon pripremnih, sa poboljšanjem vremenskih prilika, mogu očekivati i konkretniji građevinski radovi.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.