NavMenu

Analiza trgovanja sa Banjalučke berze za period 08.06 – 12.06.2009. godine - FIRS izgubio novih 2,28% od svoje vrijednosti

Izvor: Advantis Broker Petak, 12.06.2009. 15:52
Komentari
Podeli

Ovosedmična kolebanja cijena akcija, kao i pasivno držanje ulagača uzrokovali su veoma skromne promete, dok su vrijednosti indeksa, dodatno oborene. Izuzmemo li vrijednost od 1.170.000 KM ostvarenu kroz blok transakciju akcijama Bobar banke a.d. Bijeljina (BLSE:BBRB-R-A) redovni promet koji je zabilježen tokom ovosedmičnog trgovanja iznosio je manje od 1.300.000 KM. Ovakva dešavanja najviše su se odrazila na akcije fondova, tako da je FIRS zabilježio i najveći gubitak vrijednosti među indeksima, oslabivši za 2,28% na nivo od 1.888 indeksnih poena. ERS10 je usljed trodnevnog uzastopnog slabljenja završetak sedmice dočekao na nivou od 769 indeksnih poena, što je slabije u odnosu na kraj prošle sedmice za novih 0,36%. Nešto bolje je prošao BIRS, koji je tokom sedmice izgubio podnošljivih 0,04% od svoje vrijednosti.

Interes ulagača je uglavnom bio usmjeren ka obveznicama i manje likvidnim akcijama. Tako je Obveznicama po osnovu stare devizne štednje RS (BLSE:RSDS-O-A) ostvaren promet od 238.030 KM uz jačanje njihove vrijednosti za 0,08%. Akcijama Mikrofin osiguranja a.d. Banja Luka (BLSE:MKOS-R-A) trgovalo se u vrijednosti od 300.000 KM po prosječnoj cijeni od 100,00 KM. Treće su bile obveznice RS – izmirenje ratne štete 1 (BLSE:RSRS-O-A) kojima se trgovalo u vrijednosti od 81.024 KM, a koje su tokom sedmice oslabile za 7,67%, spustivši se na prosječnu cijenu od 0,3601 KM. Akcije Telekoma RS a.d. Banja Luka (BLSE:TLKM-R-A) su se sa ostvarenom prosječnom cijenom od 1,23 KM zadržale na nivou iz prethodne sedmice uz promet od 73.151 KM. Tražene su bile i obveznice RS – izmirenje ratne štete 2 (BLSE:RSRS-O-B) kojima se trgovalo u vrijednosti od 68.367 KM uz sedmični pad od 8,09% na nivo od 0,3581 KM. Akcije Hotela Bosna a.d. Banja Luka (BLSE:HBSN-R-A) izgubile su tokom sedmice čitavih 53,12% od svoje vrijednosti, spustivši se na prosječnu cijenu od 0,30 KM. Akcije Jahorina osiguranja a.d. Pale (BLSE:SODJ-PKA) oslabile su 31,84%, dočekavši završetak sedmice na nivou od 65,00 KM. Akcije Done d.d. Brčko (BLSE:DNA9-R-A) ostvarile su rast vrijednosti od 25,00%, dostigavši prosječnu cijenu od 5,00 KM.

Na segmentu kotacije fondova najlikvidnije su bile akcije ZIF-a Polara invest fond a.d. Banja Luka (BLSE:PLRP-R-A) kojima je ostvaren promet od 34.015 KM uz sedmično jačanje vrijednosti od 3,20% na prosječnu cijenu od 5,48 KM. Epitet dobitnika ovosedmičnog trgovanja ponijele su akcije ZIF-a Jahorina Koin a.d. Pale (BLSE:JHKP-R-A) koje su dostigle nivo od 1,72 KM uz rast vrijednosti od 14,67%. Akcije ZIF-a Invest nova fond a.d. Bijeljina (BLSE:INVP-R-A) izgubile su 7,50% od svoje vrijednosti i njima se trgovalo po prosječnoj cijeni od 0,07 KM.

Drugog dana ovosedmičnog trgovanja obavljena je i blok transakcija akcijama Bobar banke a.d. Bijeljina (BLSE:BBRB-R-A) u vrijednosti od 1.170.000 KM uz prometovanih 260 akcija po cijeni od 4.500,00 KM.

Banjalučka berza je tokom sedmice objavila revizorske izvještaje za 2008. godinu emitenata Projekt a.d. Banja Luka i Mrkonjićputevi a.d. Mrkonjić Grad, konsolidovani finansijski izvještaj za 2008. godinu emitenta Hemijska industrija destilacije a.d. Teslić, te obavještenje o ponovnom uvođenju cjenovnog ograničenja od -20% za akcije emitenta Hotel Bosna a.d. Banja Luka. Još su objavljeni i oglasi o sazivanju: 10. redovne Skupštine akcionara Polara invest fond a.d. Banja Luka, 9. redovne Skupštine akcionara emitenta Hercegovinaputevi a.d. Trebinje, 6. redovne Skupštine akcionara emitenta Semberija PD a.d. Bijeljina, 9. redovne Skupštine akcionara emitenta Žitopromet d.d. Brčko, 19. redovne Skupštine akcionara emitenta Srpske pošte a.d. Banja Luka i 1. redovne Skupštine akcionara emitenta Veterinarska stanica a.d. Lukavica.

Tatjana Tomanić, broker

Advantis Broker a.d. Banja Luka - članica Banjalučke berze

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.