Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 18.02.2019.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Do kraja 2019. gotova gradnja Kardiohirurgije na UKC RS - Najsavremenija oprema u objektu vrijednom 19,5 mil KM

Do kraja 2019. godine trebalo bi da bude završena gradnja objekta Kardiohirurgije na Univerzitetsko-kliničkom centru RS (UKC RS) vrijedna 19,5 mil KM, potvrđeno je eKapiji iz UKC RS.

Ova klinika će biti smještena u Južnom krilu i imaće površinu od 1.500 m2. Izvođač radova, koji su počeli u novembru 2018. godine, je Health Support Services.

- Odjeljenje će imati četiri operacione sale - grudna, vaskularna, te dvije kardiohiruške, uz sve potrebne prateće ambulante i prostore za pripremu i oporavak pacijenata. Operacione sale su modularne, izrađene i opremljene prema svjetskim standardima. Svi sistemi su potpuno automatizovani i integrisani u centralni sistem UKC RS, što daje velike mogućnosti samim hirurzima. "Touch" paneli u salama omogućavaju pristup svim nalazima i potrebnim pretragama koje je pacijent već obavio, a nalaze se u centralnom sistemu. Biće omogućeno praćenje operacija u realnom vremenu u 4K tehnologiji na udaljenoj lokaciji, što će biti od velike koristi i za studente i specijalizante Medicinskog fakulteta. Hirurzi će po potrebi, putem video linka i opreme integrisane u operacione sale moći u realnom vremenu da se konsultuju sa kolegama iz cijelog svijeta - rekli su iz UKC RS za eKapiju.

Nakon što budu završeni radovi ovdje će biti instaliran najnoviji protivpožarni sistem, podijeljen u sektore koji su povezani sa centralnim nadzorom i upravljanjem.

- Imajući u vidu činjenicu da je objekat specifičan u funkcionalnom smislu, biće instalirani sistemi za zaštitu od strujnog udara i sistemi za neprekidno napajanje električnom energijom, tako da je praktično nemoguće da objekat ostane bez struje čime bi se eventualno ugrozili ljudski životi, a istovremeno korišćenje električne energije je maksimalno osigurano od neželjenih posljedica.

Objekat Kardiohirurgije biće u potpunosti "pametan", odnosno svi sistemi koji su ugrađeni moći će da se nadziru, kontrolišu i upravljaju preko centralnog sistema nadzora i upravljanja, smještenog u data sobi. To će omogućiti i racionalno korišćenje energije i maksimalne uštede u pogledu električne energije i grijanja.

- U toku su pregovori sa eminentnim stručnjacima iz Srbije, Slovenije i Austrije koji će dolaziti u UKC RS kako bi izvodili kardiohirurške procedure. Paralelno, naši ljekari će odlaziti na petogodišnje specijalizacije u inostranstvo kako bi nakon edukacije počeli samostalno da obavljaju najsloženije kardiohirurške zahvate. Nakon izgradnje, opremanja i puštanja u rad Kardiohirurgije, naši pacijenti neće morati da odlaze u inostrantvo gdje su dugačke liste čekanja kako bi bili podvrgnuti složenim operativnim zahvatima iz ove oblasti, a samim tim smanjiće se troškovi Fonda zdravstvenog osiguranja RS, kao i troškovi porodica pacijenata - ističu iz UKC RS.

U narednom periodu planirana je rekonstrukcija zgrade Ginekologije u kojoj se nalaze i Pedijatrija i Dječija hirurgija, a biće rekonstruisana i zgrada Klinike za infektivne bolesti i izgraditi Klinika za psihijatriju. Sve medicinske ustanove, kao i parking biće smještene u krugu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

- Regulacionim planom obuhvaćena je izgradnja objekata Medicinskog fakulteta, Centra za obrazovanje i istraživanje, Fakulteta zdravstvene njege i Medicinske škole. Takođe će biti izgrađene višeetažne garaže sa oko 2.200 garažnih mjesta čime će trajno biti rješen problem parkinga za sve pacijente i zaposlene UKC RS. Plan je da UKC RS dobije status najsavremenijeg i najmodernijeg kliničkog centra u regionu - zaključili su iz UKC RS.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.