Izvor: biznis.ba | Nedjelja, 17.02.2019.| 17:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

UIO BiH uspješno završila prelazak s papirnih na elektronske PDV prijave - Uskoro nove e-usluge

Nakon što je 44.037 poreskih obveznika elektronskim putem dostavilo Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) svoje PDV prijave za poreski period januar 2019. godine, uspješno je okončana velika reforma prelaska s papirnog na elektronsko podnošenje poreskih prijava.

Cjelokupan proces završen je bez bilo kakvih tehničkih smetnji i nejasnoća, potvrđeno je u nedjelju, 17. februara, iz UIOBiH.

– Velik doprinos ovoj uspješnoj reformi, osim UIO, svakako su dali i poreski obveznici u Bosni i Hercegovini, koji su vrlo ozbiljno pristupili cijelom procesu uspostave potpuno nove – elektronske komunikacije s Upravom – navode iz UIO BiH.

Podsjećaju da je prošla godina bila prijelazni period u kojem su obveznici mogli postepeno prelaziti s papirnih prijava na dostavljanje elektronskih.

Konstantno je vršena i edukacija obveznika o načinu i prednostima elektronske komunikacije, koja se najviše ogleda u uštedi vremena i novca.

– Početkom 2019. otvoreno je novo poglavlje u komunikaciji Uprava za indirektno oporezivanje – poreski obveznici, a UIO će tokom godine proširivati spektar novih elektronskih usluga koje će biti zanimljive i korisne poreskim obveznicima – navodi se u saopćenju.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.