Izvor: eKapija | Nedjelja, 17.02.2019.| 21:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Početak izgradnje VE Grebak kod Nevesenja krajem 2020. - Njemački investitor finansira projekat vrijedan 130 mil KM

Ilustracija (Foto: ekapija.com)
Izvršni direktor preduzeća VE Grebak iz Nevesinja Miralem Čampara rekao je za Nezavisne da bi sredinom marta trebalo da bude potpisan ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje vjetroelektrane Grebak kod Nevesinja, nakon čega će se krenuti u prikupljanje ostale dokumentacije i dozvola.

Dodaje kako će se paralelno raditi i na izradi elektro, mašinskih i građevinskih projekata.

- U suštini, najveći problem će biti rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. To će trajati najmanje godinu dana, a bez toga se ne može dobiti građevinska dozvola. Projekat bi trebalo da bude od javnog interesa, te bi taj posao na osnovu toga išao nešto lakše. Gradnja bi trebalo da počne krajem iduće godine, a trajala bi godinu dana. Počeće se s radovima na pristupnim saobraćajnicama, kako bismo spremni dočekali transport opreme - kaže Čampara i dodaje kako je finansiranje projekta obezbijedio investitor iz Njemačke.

Ističe kako su lokalna zajednica i nadležne institucije izuzetno susretljivi, te da do sada nisu naišli ni na jednu prepreku koja se nije mogla riješiti u razumnim okvirima.

Inače, ovaj projekat vrijedan 130 mil KM bio bi od ogromnog značaja za lokalnu zajednicu, koja je jedna od najnerazvijenijih u Republici Srpskoj.

Procjene pokazuju kako će se u njihovu kasu po osnovu koncesije godišnje sliti između 600.000 i 700.000 KM, što je veliki novac ako se uzme u obzir da je godišnji budžet nešto više od 8 mil KM.

Potencijal vjetra u Nevesinju istražuje se već deset godina, a punim intenzitetom u posljednje dvije. Korištena je najsavremenija oprema koja prati rezultate vjetra, a koji je glavni energent za ovaj elektroenergetski objekat. Bilo je potrebno sve do detalja istražiti kako bi se na bazi toga mogla upotrijebiti odgovarajuća oprema, koja će dati najbolji rezultat, prenose Nezavisne.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.