NavMenu

Početak izgradnje VE Grebak kod Nevesenja krajem 2020. - Njemački investitor finansira projekat vrijedan 130 mil KM

Izvor: eKapija Nedjelja, 17.02.2019. 21:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ekapija.com)Ilustracija
Izvršni direktor preduzeća VE Grebak iz Nevesinja Miralem Čampara rekao je za Nezavisne da bi sredinom marta trebalo da bude potpisan ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje vjetroelektrane Grebak kod Nevesinja, nakon čega će se krenuti u prikupljanje ostale dokumentacije i dozvola.

Dodaje kako će se paralelno raditi i na izradi elektro, mašinskih i građevinskih projekata.

- U suštini, najveći problem će biti rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. To će trajati najmanje godinu dana, a bez toga se ne može dobiti građevinska dozvola. Projekat bi trebalo da bude od javnog interesa, te bi taj posao na osnovu toga išao nešto lakše. Gradnja bi trebalo da počne krajem iduće godine, a trajala bi godinu dana. Počeće se s radovima na pristupnim saobraćajnicama, kako bismo spremni dočekali transport opreme - kaže Čampara i dodaje kako je finansiranje projekta obezbijedio investitor iz Njemačke.

Ističe kako su lokalna zajednica i nadležne institucije izuzetno susretljivi, te da do sada nisu naišli ni na jednu prepreku koja se nije mogla riješiti u razumnim okvirima.

Inače, ovaj projekat vrijedan 130 mil KM bio bi od ogromnog značaja za lokalnu zajednicu, koja je jedna od najnerazvijenijih u Republici Srpskoj.


Procjene pokazuju kako će se u njihovu kasu po osnovu koncesije godišnje sliti između 600.000 i 700.000 KM, što je veliki novac ako se uzme u obzir da je godišnji budžet nešto više od 8 mil KM.

Potencijal vjetra u Nevesinju istražuje se već deset godina, a punim intenzitetom u posljednje dvije. Korištena je najsavremenija oprema koja prati rezultate vjetra, a koji je glavni energent za ovaj elektroenergetski objekat. Bilo je potrebno sve do detalja istražiti kako bi se na bazi toga mogla upotrijebiti odgovarajuća oprema, koja će dati najbolji rezultat, prenose Nezavisne.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.