Izvor: eKapija | Subota, 16.02.2019.| 11:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Preciznost procjene likvidnosti preduzeća 98% - APIF predstavio aplikaciju E-informator

Ilustracija (Foto: Saklakova/shutterstock.com)
Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge u Republici Srpskoj predstavila je novi proizvod "E-informator", aplikaciju koja sa preciznošću od skoro 98%, može procijeniti da li će određeni privredni subjekat u narednih 12 mjeseci biti likvidan, prenosi ATV.

Direktorica APIF-a Јelena Ćetković prije prezentacije novinarima u Banjaluci rekla je da će ovaj proizvod, koji je od petka, 15. februara, dostupan, poboljšati poslovne mogućnosti privrednh subjekata i preduzetnika crpljenjem podataka iz devet registara Agencije.

- Onog momenta kada nastane promjena kod bilo kog privrednog subjekta ona se vidi u našem registru. Na osnovu svih tih podataka uradili smo uslugu na osnovu koje će naši korisnici saznati kakav je privredni subjekat sa kojim žele da stupe u poslovni odnos, da li je likvidan i kako će poslovati u narednom periodu - pojasnila je Ćetković.

Precizirala je da je na osnovu registracije preduzeća, registra finansijskih izvještaja i registra žiro računa privrednih subjekata APIF sačinio gotov proizvod za privredne subjekte na osnovu kojih će znati stanje traženog privrednog subjekta.

- Pretplatom ili ugovornim odnosom sa APIF-om poslovni subjekat istog momenta kada dođe do promjene na mejl dobija podatke o subjektima za koje je pokazao interesovanje - navela je Ćetković.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Vladimir Vasić, koji je radio na ovoj aplikaciji, rekao je da se ovo za sada moglo uraditi jedino u APIF-u, jer raspolaže podacima bilansa stanja i uspjeha preduzeća, kao i sa finansijskim registratorom gdje se vidi koje je preduzeće i koliko dugo bilo u blokadi.

- Јedino APIF ima sve te informacija, te se moglo krenuti u izgradnju tog kompleksnog modela koji sa preciznošću od skoro 100% može predvidjeti šta će se dogoditi u narednih 12 mjeseci sa svakim privrednim subjektom - dodao je Vasić.

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić smatra da je aplikacija koju je predstavio APIF nešto što je potrebno privredi Republike Srpske.

- Ovaj projekat poslužiće poslodavcima kao izvor podataka sa kojom firmom raditi, a sa kojom ne - kazao je Trivić.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević smatra da će nove usluge APIF-a pospješiti poslovanje Agencije, izvijestila je Alternativna televizija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.