Izvor: Tanjug | Subota, 16.02.2019.| 11:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

JP Morgan Chase uvodi sopstvenu kriptovalutu

Ilustracija (Foto: YouTube/screenshot)
Američka banka JP Morgan Chase prva u SAD uvodi vlastitu kriptovalutu. Ovaj zajmodavac dnevno obavi transakcije u vrijednosti većoj od 6.000 mlrd USD za korporacije širom svijeta u okviru svog ogromnog biznisa s platnim prometom.

U eksperimentu koji treba da počne za nekoliko mjeseci, mali dio tih operacija će se obavljati putem nečega što se zove "JPM coin", digitalni token koji su inženjeri ove banke sa sjedištem u Njujorku napravili za prometno izvršenje plaćanja između klijenata, javlja tv mreža CNBC.

JP Morgan Chase se priprema za budućnost u kojoj će finansijske operacije, od prekograničnih plaćanja do emisije korporativnog duga, biti preseljene u blokchain. To je tehnologija baze podataka koja je postala poznata po svojoj prvoj aplikaciji - bitkoinu. Ali, da bi se ta budućnost desila, JP Morganu je bilo potrebno da nađe način za transfer novca istom vrtoglavom brzinom kojom se danas elektronski zaključuju ugovori, umjesto da se oslanja na staru tehnologiju kao što su tzv. "žičani transferi" (S.W.I.F.T).

Kada budu završena testiranja u sferi međunarodnih plaćanja, ovo će biti jedna od prvih aplikacija u stvarnom svijetu za jednu kriptovalutu u bankarskoj industriji.

Svaki "JPM coin" će se mijenjati za jedan američki dolar, tako da njegova vrijednost neće varirati, što je slično konceptu takozvanih stabilnih kovanica.

Klijentima će se kovanice izdavati po deponovanju dolara u banci. Nakon što upotrebe ove "žetone" za neko plaćanje ili kupovinu hartija od vrijednosti na blockčejnu, banka uništava kovanice, a klijentima vraća preostali iznos dolara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.