NavMenu

Kineski telefoni osvajaju Evropu - Apple i Samsung bilježe pad

Izvor: Tanjug Subota, 16.02.2019. 11:07
Komentari
Podeli
(Foto: Georgejmclittle/shutterstock.com)
Na globalnom tržištu pametnih telefona prošle godine je zabilježen trend koji su mnogi tržišni akteri nagovještavali - kineski mobilni uređaji su preuzeli primat u Evropi.

Najnoviji podaci agencije za istraživanje tržišta Canalys pokazuju da je 32%, ili otprilike jedna trećina isporučenih pametnih telefona u Evropi u 2018. potekla od kineskih proizvođača - Huawei, Xiaomi i OnePlus, prenosi portal Verge.

Pri tome lavovski udio u ukupnim isporukama, više od 23%, imao je Huawei sa 42,5 miliona dostavljenih uređaja evropskim trgovcima. Samo u posljednjem lanjskom tromjesečju, ovaj kineski tehnološki div je dostavio Evropljanima 13,3 miliona pametnih telefona, povećavši tako ukupne isporuke na Starom kontinentu za 55,7% u odnosu na 2017.

S druge strane, najveći pad izvoza smartfona u Evropu u 2018. zabilježio je tržišni lider, Samsung, čije su isporuke bile za 10% manje nego godinu ranije i iznosile su 61,6 miliona jedinica. Ni Apple nije briljirao iako se zadržao na drugom mjestu sa 42,8 miliona isporučenih ajfona u Evropi prošle godine. To je, međutim, za 6% manje nego prethodne godine.

Analitičari predviđaju da će Huawei u Evropi do kraja ove godine svrgnuti Apple s drugog mjesta, baš kao što će to uskoro napraviti u ostatku svijeta. U opasnosti je i do sada nedodirljivi Samsung, navodi Verge.

Neočekivani prodor na evropsko tržište smartfona zabilježio je i kineski Xiaomi koji je zauzeo četvrto mjesto povećavši svoj komad tržišnog kolača u četvrtom kvartalu za 62% na godišnjem nivou.

Procjene kompanije Canalys pokazuju da je prošle godine ukupna isporuka pametnih telefona u Evropi pala za 4% na 197 miliona jedinica. Samo u posljednja tri mjeseca, ukupne isporuke su pale za 2% na 57 miliona, pri čemu su kineski dobavljači značajno povećali dostavljene količine potisnuvši rivale.

Ben Stenton, analitičar Kanalisa kaže da su se zbog tenzija između Kine i SAD-a, kineske kompanije okrenule evropskom tržištu, što je išlo na ruku evropskim kupcima, jer su brendovi poput Huawei i Xiaomi "donijeli konkurentnije cijene i šokirale svoje evropske rivale".

- Američka antipatija prema kineskim brendovima nije prešla Atlantik - zaključuje portal Verge.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.