Izvor: eKapija | Nedjelja, 17.02.2019.| 21:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Potpisan prvi ugovor o javnom-privatnom partnerstvu u BIH - Kantonalna bolnica Zenica dobija Interventnu kardiologiju

Ilustracija (Foto: narin phapnam/shutterstock.com)
Direktor Kantonalne bolnice Zenica, dr Rasim Skomorac i generalni direktor njemačke korporacije D. Med Healthcare AG, Sven-Axel Krentorz potpisali su u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona ugovor za projekt "Interventna kardiologija JU Kantonalne bolnice Zenica". Ovo je prvi potpisani ugovor po Zakonu o javno-privatnom partnerstvu koji je u Zeničko-dobojskom kantonu usvojen prije dvije godine, ali i prvi ugovor o javno-privatnom partnerstvu u Bosni i Hercegovini, saopšteno je na sajtu KBZ-a.

- Vlada ZDK je u saradnji sa USAID-om pripremila zakonski okvir i drago mi je da smo potpisali prvi ugovor u BiH. Ovo je najbolji način da javno i privatno partnerstvo iskoristimo za stvaranje uslova za pružanje servisa i usluga građanima, a s druge strane ovo je prilika da pozovemo investitore u BiH i vani da ulažu po ovom modelu u Zeničko-dobojski kanton - kazao je premijer ZDK Miralem Galijašević.

Njemački partner će isprojektovati, izgraditi, opremiti, održavati i upravljati novim objektom u krugu JU Kantonalna bolnica Zenica, te će funkcionalan objekat i poslovanje po isteku ugovornog roka od 27 godina predati nazad JU Kantonalna bolnica Zenica. Vrijednost investicije je 7,5 mil KM, a radovi bi trebalo da počnu na proljeće.

- Naša je ambicija i želja da se vidimo u drugoj polovini iduće godine, kada bi Interventna kardiologija trebalo da počne da pruža usluge pacijentima - kazao je Sven-Axel Krentorz, generalni direktor D. Med Healthcare-a.

Građani će pristup i ovoj zdravstvenoj usluzi ostvarivati pod istim uslovima kao u drugim javnim zdravstvenim uslugama – sa zdravstvenom knjižicom. Direktor KBZ-a Rasim Skomorac istakao je kako vlastitim sredstvima ne bi mogli realizirati projekt interventne kardiologije, koji je izuzetno važan za ZDK, jer je najviše pacijenata kojima je potrebna takva usluga upravo iz Zeničko-dobojskog kantona.

- Građani našeg kantona kada trebaju ovakvu uslugu moraju ići u druge zdravstvene ustanove, a vrlo malo njih može potrebnu uslugu dobiti u okviru izlatnog sata, tako da je ovo prvenstveno za građane ZDK najveći dobitak - kazao je dr Skomorac.

Zeničko-dobojski kanton u svom katalogu projekata za javno-privatno partnerstvo ima 54 projekta, čija je ukupna vrijednost oko 350 mil KM. To, prema riječima premijera Galijaševića, premašuje godišnji budžet ovog kantona. Za osam projekata već su formirana radna tijela i njihov je razvoj počeo.

Premijer ZDK je najavio da će uskoro biti na raspolaganju i kredit sa EBRD-om za rekonstrukciju energetskog bloka i izgradnju novih operacionih sala KBZ-a vrijedan 10 mil EUR i milion evra grant sredstava, koji je kapitalni projekt Vlade ZDK.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.