NavMenu

Sarajevo dobija veliki trg u centru grada

Izvor: eKapija Subota, 16.02.2019. 09:34
Komentari
Podeli
(Foto: sarajevo.ba)
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, dogovorili su na sastanku u četvrtak, 14. februara, urbanističko rješavanje objekta bivšeg hotela Pošta u centru Sarajeva, čime su otvorena vrata za dovršetak izgradnje velikog trga u centru Sarajeva, saopšteno je na sajtu Grada Sarajeva.

U realizaciju projekta bit će uključeni Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa i Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Prema planovima, ovaj dogovor će omogućiti spajanje Pozorišnog trga, gdje se svake godine održava veliki dio aktivnosti Sarajevo Film Festivala – Trg Susan Sontag, sa nedavno otvorenim Trgom Jurislava Korenića čime će Sarajevo dobiti veliki, uređeni, otvoreni prostor u najužem urbanom centru.

- Uvjereni smo da će ovaj proces donijeti jedan izuzetno lijep i koristan prostor u samom jezgru grada. Grad Sarajevo treba ovakva moderna urbanistička riješenja, potrebno nam je da sačuvamo sve ono što je naša baština i tradicija, ali da izgradimo i novu urbanu i turističku infrastrukturu koja će uljepšati naš grad - rekao je tim povodom gradonačelnik Skaka.


On je dodao da je riječ o projektu koji zajednički realiziraju sa Općinom Centar kao jednim od inicijatora, te svim nadležnim institucijama i zavodima, uz podršku i uvažavanje mišljenja struke. Prošle godine otvoren je Trg Jurislava Korenića ispred Pozorišta mladih, a koji će kasnije biti povezan sa postojećim trgom ispred Narodnog pozorišta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.