Izvor: Klix | Petak, 15.02.2019.| 11:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EU osigurala novih 3,5 mil EUR za borbu protiv korupcije u BiH

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Atstock Productions /shutterstock.com)
Evropska unija osigurala je 3,5 mil EUR za tri projekta usmjerena na borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, državi u kojoj indeks percepcije korupcije od 2012. godine opada, a prema posljednjim podacima na 89. je mjestu od 180 zemalja uključenih u istraživanje o korupciji.

Namjera ovih projekata je, između ostaloga, pružiti pomoć u harmonizaciji zakonodavstva u oblasti borbe protiv korupcije, unaprijediti saradnju civilnog sektora i institucija te uključiti privatni sektor u metodologiju borbe protiv korupcije, ali i uključiti građane da prijavljuju korupciju.

Također, kako je u petak, 15. februara, na pres konferenciji u Sarajevu najavljeno, bit će organizirana i dodjela nagrada, za koju se organizatori nadaju da će postati tradicionalna, za doprinos borbi protiv korupcije.

Šef Kooperacija Delegacije Evropske unije u BiH Richard Máša pojasnio je da su sredstva osigurana u okviru IPA fondova, a do 2021. godine eksperti u borbi protiv korupcije implementirat će 74 složene aktivnosti kroz ova tri projekta.

Podsjetio je da u BiH postoji 14 tijela za borbu protiv korupcije koja će dobiti stratešku, operativnu i pravnu podršku kroz jedan od projekta nazvan "Institucionalna podrška za borbu protiv korupcije - IPAK".

Vođa projekta i viši stručni suradnik za borbu protiv korupcije Zoran Jachev napomenuo je da projekti imaju namjeru poboljšati strategiju borbe protiv korupcije na svim nivoima u BiH, ali i pratiti provođenje antikorupcijskih strategija.

- Bavit će smo se uspostavom ili poboljšanjem sistema za prijavu korupcije u BiH na svim nivoima, a radit će se i na preventivnom aspektu i ustvrditi kakva je takoreći etička infrastruktura u institucijama - pojasnio je

Drugi projekat nazvan je "EU4Justice - podrška borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala", vrijedan 2,2 mil EUR, i provodit će se u saradnji s francuskom agencijom Justice International Cooperation (JCI).

Cilj mu je jačanja učinkovitosti istrage i krivičnog progona ozbiljnih slučajeva korupcije i organiziranog kriminala kroz intenziviranje saradnje krivičnog pravosuđa, odnosno pružanje podrške policiji i pravosuđu u zajedničkoj borbi protiv ove pošasti.

Voditeljica ovog projekta, francuska tužiteljica specijalizirana za teška krivična djela Isabelle Arnal naglasila je važnost formiranja multidisciplinarnih timova sastavljenih od predstavnika policije, sudija, tužilaca te drugih institucija za provođenje zakona.

I treći projekt nazvan "EU podrška protiv korupcije u BiH", vrijednosti 500.000 EUR, provodit će Transparency International, a cilj mu je identifikacija određenih koruptivnih praksi u zdravstvenom sektoru u BiH.

Projektni koordinator Transparency International Emsad Dizdarević identificirao je nekoliko rizičnih oblasti u zdravstvu i to su javne nabavke, sukob interesa, upravljanje ljudskim resursima i finansijsko upravljanje te duge liste čekanja za specijalističke preglede.

Dodao je da je potrebno sistemski urediti odnose između javnih ustanova i privatne prakse, zapošljavanje bez javnih konkursa, zdravstvene institucije veliki su potrošači javnog novca te je potrebno na višem nivou raditi izvještavanje o utrošku te razviti softvare za transparentne liste čekanja.

U ovaj projekat bit će uključeno 15 zdravstvenih ustanova koje će se moći prijaviti putem javnog poziva, ali namjera je uspostaviti sistem koji bi mogao biti primijenjen u svim zdravstvenim institucijama u Bosni i Hercegovini.

Kako je danas zaključeno, za provođenje svih ovih mjera i njihovo uspješno buduće implementiranje bit će prije svega potrebna politička volja odnosno volja donosioca odluka, jer kako su učesnici u projektu zaključili to se i do sada pokazalo kao osnovni element za uspješnu borbu protiv korupcije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE