Izvor: eKapija | Subota, 16.02.2019.| 08:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Amazon odustao od izgradnje sjedišta u Njujorku

(Foto: Jan Willem van Hofwegen/shutterstock.com)
Amazon je odustao od plana da izgradi svoje novo sjedište u Njujorku, nakon sukoba s članovima lokalne zajednice.

– Nakon mnogo razmišljanja, odlučili smo da ne nastavimo s planovima izgradnje novog sjedišta u Long Island Cityju – rekla je Jodi Seth, jedna od glasnogovornica Amazona, prenosi BiznisInfo.

Amazon je saopštio da se veliki broj državnih i lokalnih političara suprotstavio prisustvu kompanije i najavio da neće raditi s njom na izgradnji odnosa koji su neophodni da bi se nastavilo sa ovim projektom.

Podsjetimo, Amazon je izabrao Njujork i Sjevernu Virdžiniju kao dva mjesta gdje će izgraditi svoje novog sjedište.Svaki od dva grada trebao je dobiti po 25.000 novih radnih mjesta.

Novo sjedište na početku je dobilo svu podršku njujorških političara, uključujući guvernera Andrewa Cuomoa, kao velika prilika za nova radna mjesta od koje je trebao profitirati širi region Njujorka. Činilo se da će Njujork time početi parirati Silikonskoj dolini kao tehnološko čvorište.

No, kritičari su kasnije napali činjenicu da je grad ponudio podsticaj od čak 1,5 mlrd USD novca poreskih obveznika kako bi privukao tehnološkog diva. Osim toga, strahuje se da bi izgradnja ovog centra podigla cijene nekretnina čime bi neki lokalni stanovnici praktično bili istjerani iz svojih domova.

Stanovnici Long Island Citya izašli su na ulične proteste i kritikovali ugovor kao štetan za poreske obveznike i lokalnu zajednicu, a kritikama su se pridružili mnogi zvaničnici.

Trenutno nije jasno da li će novo sjedište, umjesto u Njujorku, biti izgrađeno u nekom drugom gradu. Zasad je sigurno da se nastavljaju planovi s izgradnjom dijela koji je predviđen u Virdžiniji, a iz Amazona nisu kazali da li će ta investicija sada biti još veća nego je ranije predviđeno.

Vlasti Nju Džersija odmah su ponudile Amazonu da kod njih pravi dio novog sjedišta kompanije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.