NavMenu

Evropske kvote i takse Kosova skresali izvoz čelika za 15 mil KM

Izvor: Indikator Petak, 15.02.2019. 11:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ruhmal/shutterstock)Ilustracija
Bosna i Hercegovina je u prošloj godini izvezla čelika manje za gotovo 50.000 tona zbog kvota koje je uvela Evropska unija, a smanjen je i izvoz čelika na Kosovo za 20.000 tona, što predstavlja minus od gotovo 15 mil KM.

Ovo je prelikom predstavljanja rezultata vanjskotrgovinske razmjene u BiH u prošloj godini rekao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

BiH je, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, ostvarila izvoz u prošloj godini od 12,2 mlrd KM, što je više za 7,6% u odnosu na prethodnu godinu. Ukupna vrijednost uvoza bila je 19,5 mlrd, što je povoćanje za 6,2%. Vanjskotrgovinski deficit je povećan za 3,8% a iznosio je ukupno 7,3 mrld KM.

- Rezultati spoljnotrgovinskog bilansa BiH za 2018. su za mene solidni, ohrabrujući i bolji nego što su bili u 2017. godini - ocijenio je Šarović.

Podaci o vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH Vanjskotrgovinske komore razlikuju se od podataka Agencije za statistiku BiH zbog različite metodologije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.