NavMenu

Od prodaje imovine živiničkog Konjuha najmanje koristi imaju radnici - Novac ide razlučnim povjeriocima koji su u prednosti u stečajnom postupku

Izvor: Klix Petak, 15.02.2019. 11:45
Komentari
Podeli
(Foto: Konjuh dd Živinice)
Dio imovine Fabrike namještaja Konjuh iz Živinica prodat je u jedanaestom krugu prodaje, a skoro nikakvu korist od ovoga neće imati radnici koji godinama čekaju na uvezivanje radnog staža, isplatu plaća te povratak na radna mjesta.

Kroz usmeno javno nadmetanje autobaza Konjuha u srijedu (13. februara 2019. godine) je dobila novog vlasnika za 857.000 KM, dok je nekadašnja fabrika stolica prodata za 1,6 mil KM, ali se na ovaj dio čeka saglasnost Razvojne banke FBiH koja je navedena kao razlučni povjerilac u ovoj fabrici namještaja u stečaju.

Koncem prošle godine Konjuh je prodao poslovni prostor za 584.275 KM, a posljednjom prodajom nezadovoljni su radnici nekadašnjeg privrednog giganta, jer, kako su naveli, od toga neće imati nikakve koristi.

Naime, oba iznosa su namijenjena za razlučne povjerioce koji prema aktuelnom Zakonu o stečaju imaju prednost u stečajnom postupku.

- Ovom prodajom nismo zadovoljni, jer sav novac dobijaju razlučni povjerioci, a radnici ništa. Ovo se dešava već treći put, a mi smo nemoćni, jer sve se radi po Zakonu o stečaju koji je napravljen na takav način da je radnik na posljednjem mjestu - kaže za Klix.ba predsjednik Sindikata Konjuha Mujo Gavranović.

Stečajni postupak u Konjuhu je proglašen u septembru 2016. godine i od tada se više od hiljadu radnika nalazi u nezavidnom položaju.

(Foto: Vedrana Džudža)
- Apsolutno nikakvog pomaka nema, radnici su dosad dobili samo tri plaće od onih koje im se duguju, a od uvezivanja radnog staža još uvijek nema ništa - nastavlja Gavranović.


Kupci zainteresirani za imovinu

Iako postoje kupci koji su zainteresirani za kupovinu imovine živiničkog Konjuha u cijelosti, prodaju je nemoguće realizirati zbog sudskog spora s Općinom Živinice, a koja zahtijeva urbanistički plan. Trenutno jedini način prodaje imovine realizira se rasparčavanjem, odnosno dijeljenjem na lotove.

Vrijedi kazati da je imovina Konjuha nakon pokretanja stečajnog postupka procijenjena na 52 mil KM, a u 12. krugu prodaje ona će iznositi 39 mil KM.

U ovoj fabrici namještaja danas je angažovano 35 radnika koji se bave proizvodnjom kancelarijskog namještaja, a kupci su iz Bosne i Hercegovine.

- Mi imamo kapacitete da se vratimo na stari nivo proizvodnje koja je bila u najboljim vremenima. Fabriku smo sačuvali, ona je netaknuta, a u proizvodnom pogonu imamo 900 mašina koje su u funkcionlanom stanju. U nama je velika želja za povratkom na radna mjesta, ali nam treba pomoć države koja će učestvovati u rješavanju trenutnih problema - kaže Gavranović.

Zaključno s 2018. pravo na odlazak u penziju steklo je 50 radnika, a kada će to ostvariti zasad je nepoznanica.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.